Erişilebilirlik

Filistin'den İsrail'e Gizli Vaat İddiası


Filistin'den İsrail'e Gizli Vaat İddiası
Filistin'den İsrail'e Gizli Vaat İddiası

El Cezire televizyonu tarafından açıklanan gizli belgelere göre Filistin tarafı 2008 ve 2009 yılları arasındaki barış görüşmelerinde İsrail’e büyük ödünler vaat etti.

Bu vaatler arasında Filistin tarafının Doğu Kudüs’ün neredeyse tamamını İsrail’e vermeye hazır olduğu da yer alıyor.

Amerikalı, Filistinli ve İsrailli yetkililerin 2008 Haziran’ında gerçekleşen görüşmesinin deşifrelerinde, Filistinli temsilci Ahmed Kureya’nın, tek bir yer dışında Doğu Kudüs’teki tüm Yahudi yerleşim birimlerini İsrail’e verdiği belirtiliyor.

Katar merkezli El Cezire televizyonu, önümüzdeki günlerde Filistin tarafının diğer tavizlerini içeren yeni belgeler yayınlayacağını bildirdi. Bunlar arasında Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkı ve Kudüs’teki kutsal mekanların uluslararası denetime verilmesi gibi vaatler bulunuyor.

Belgelere göre, Amerika’nın desteğini alan İsrailli liderler, Filistinlilerin bu tavizlerini “uygun olmadığı gerekçesiyle” reddetmiş.

Filistinli başmüzakereci Saib Erekat, El Cezire’nin açıkladığı belgeleri “yalan ve yarı doğrular” diye niteledi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, Kahire’de yaptığı açıklamada, İsrailli yetkililerle yaptığı tüm görüşmelerle ilgili olarak tüm Arap ülkelerini bilgilendirdiğini belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley de, belgelerin doğruluğunun incelendiğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG