Erişilebilirlik

"Yola Beraber Çıktık Yolculuğu Beraber Sürdüreceğiz"


Finlandiya ve İsveç Başbakanları Ortak Basın Toplantısı
Finlandiya ve İsveç Başbakanları Ortak Basın Toplantısı

Finlandiya ve İsveç başbakanları düzenledikleri ortak basın toplantısında, Türkiye'nin İsveç'in adaylığına sıcak bakmadığını açıklamasının ardından, NATO'ya aynı zamanda girme isteklerine bağlı kalacaklarını belirtti.

Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusunu İsveç'ten önce onaylayacağını belirtmişti. Ancak Finlandiya Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı iki kuzey Avrupa ülkesinin güvenliklerinin birbiriyle bağlantılı olduğunu söyleyerek bu fikre karşı çıktılar.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, "İsveç'in sınıfın sorunlu çocuğu gibi gösterildiği bu ortamı sevmiyorum" diye konuştu ve İsveç'in de NATO üyesi olması için gerekli tüm koşulları yerine getirdiğini söyledi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise ülkesinin geçen yıl İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında imzalanan üçlü anlaşmaya uymaya devam edeceğini söyledi.

Kristersson, "Bu yola beraber çıktık ve üyelik yolculuğunu beraber sürdüreceğiz" diye konuştu.

Türkiye, Danimarkalı siyasetçi Rasmus Paludan'ın protesto eylemleri sonrasında İsveç'in yeterli adımları atmadığı gerekçesiyle geçen ay görüşmeleri askıya almıştı.

Erdoğan’dan İsveç’e NATO Mesajı: “Boşuna Uğraşmayın”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

İsveç, bugün Türkiye'nin NATO üyelik başvurusuna itirazları gidermek amacıyla, terör örgütleri üyeliğine ilişkin yasalarını sıkılaştırma kararı aldığını açıkladı.

İsveç hükümetinin Haziran ayında yürürlüğe girmesini umduğu yeni yasa, yetkililere, terör örgütlerini destekleyen kişileri gözaltına alma ve yargılamada mali yollarla ya da diğer araçlarla daha geniş kapsamlı yetkiler tanıyor.

İsveç ve Finlandiya geçen yıl Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya üyelik için başvuruda bulunmuştu. Ancak üyeliklerinin 30 NATO üyesinin tamamı tarafından onaylanması gerekiyor. Türkiye ve Macaristan henüz İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine onay vermedi.

Ankara İsveç'i terör örgütlerine destek vermekle suçluyor. Türkiye'nin güvenlik kaygılarını ciddiye aldığını kaydeden İsveç ise geçen yıl Haziran ayında imzalanan üçlü mutabakat zaptını uyguladığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG