Erişilebilirlik

Finlandiya'dan NATO Adaylığı İçin Türkiye’ye Çağrı


Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, bugün yaptığı açıklamada, Türkiye ve Macaristan'dan İsveç'in ve kendilerinin NATO savunma ittifakı üyelik başvurularını hızla onaylamalarını istedi.

Türkiye ve Macaristan, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurularını onaylamayan son iki ülke.

Diğer İskandinav ülkelerinin liderleriyle düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, "Şimdi tüm gözler Macaristan ve Türkiye'nin üzerinde. Bu ülkelerin üyelik başvurularımızı onaylamalarını bekliyoruz. Başvurularımızın onaylanmasının tercihen geciktirilmeden yapılmasının önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Finlandiya ve İsveç, geçen hafta, NATO'ya aynı anda katılmak istediklerini yineleyerek Türkiye'ye karşı ortak cephe oluşturmuştu.

Sanna Marin geçen hafta, "NATO başvurularımız artık NATO üyesi ülkelerin tamamında onaylanmıştır. Hala onaylamayan iki ülke var, Macaristan ve Türkiye ve tabii ki Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya el ele katılması bizim için çok önemli, zira bu süreci bugüne kadar getirdik" demişti.

Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesine yanıt olarak Mayıs ayında NATO ittifakına katılmak için başvuru yapmıştı. Ancak iki komşu İskandinav ülkesi, topraklarında terörist örgütleri barındırdıkları suçlaması yapan Türkiye'nin vetosuyla karşı karşıya kalmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG