Erişilebilirlik

Finlandiya'nın NATO Üyelik Sürecinde Sırada Ne Var?


Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, ulusal NATO yasasını 23 Mart'ta imzaladı.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, ulusal NATO yasasını 23 Mart'ta imzaladı.

TBMM’nin dün üyeliğini onaylamasıyla Finlandiya’nın NATO'ya katılma yolu açıldı; Türkiye 30 üyeli Batı askeri ittifakında onay veren son ülke oldu.

Ankara’nın kararı, Macaristan'ın hafta başında Finlandiya'nın başvurusunu onaylamasının ardından geldi. Yeni bir ülkeyi ittifaka kabul etmek için, tüm NATO üyelerinin oybirliği ile karar vermesi gerekiyordu.

Rusya ile 1340 kilometrelik sınır paylaşan Finlandiya'nın katılımı, NATO'nun Rusya ile olan sınırını iki kattan fazla uzatacak.

Ancak İskandinav ülkesinin 31’inci tam NATO üyesi olabilmesi için birkaç adım ve prosedür daha gerekiyor.

Kabul mektupları

Türkiye ve Macaristan, NATO'nun 1949 tarihli kurucu antlaşması uyarınca ittifakın arşivcisi konumunda olan ABD'ye kabul mektuplarını gönderdi. Mektuplar ABD Dışişleri Bakanlığı arşivlerinde dosyalanacak ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e Finlandiya'nın üyeliğe davet edilmesi için gerekli koşulların yerine getirildiği bildirilecek.

Davet

NATO, Finlandiya'yı askeri ittifaka katılmaya davet eden Stoltenberg imzalı bir mektup gönderecek.

İmzalar

Finlandiya, Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto tarafından imzalanan kendi kabul belgesini ABD Dışişleri Bakanlığı'na gönderecek. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö belgeyi imzalaması için Haavisto'yu yetkilendirdi. Belgeyi Washington'daki Finlandiya Büyükelçiliği ya da bir Finlandiya hükümet yetkilisi teslim edecek.

Tam üyelik

Finlandiya'nın üyelik kabul belgesi Washington'daki Dışişleri Bakanlığı'na ulaştığında, ülke resmen NATO üyesi olacak.

İsveç’in durumu

Finlandiya ve komşusu İsveç, 2022'nin Mayıs ayında NATO üyeliği için ortak başvuruda bulundu. Yakın kültürel, ekonomik ve siyasi bağları olan iki ülke ittifaka eş zamanlı olarak girmeyi planlıyordu.

Ancak İsveç'in başvurusu, Ankara ile Stockholm arasındaki anlaşmazlıklar çözülmeden ülkesinin üyeliği onaylamayacağını söyleyen Ankara’nın muhalefeti nedeniyle durdu. Türk hükümeti İsveç'i terör örgütü olarak gördüğü gruplara karşı ılımlı olmakla suçluyor.

Macaristan Parlamentosu da İsveç'in NATO üyeliğini henüz onaylamadı ve ne zaman onaylayacağı da belirsizliğini koruyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG