Erişilebilirlik

Finlandiya'yı örnek alan Norveç, Rusya sınırına dikenli tel çekmeyi planlıyor


Rusya-Finlandiya sınırı arasındaki yol.
Rusya-Finlandiya sınırı arasındaki yol.

Norveç Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl, ülkesinin Rusya ile paylaştığı 198 kilometrelik sınırın bir kısmına ya da tamamına çit çekebileceğini, bunun komşusu Finlandiya'daki benzer bir projeden esinlenerek yapıldığını söyledi.

Bakan Mehl, Norveç hükümetinin şu anda Kuzey Kutbu'nda Rusya ile olan sınırda güvenliği arttırmak için çit çekmek, sınır personelinin sayısını arttırmak veya izlemeyi hızlandırmak gibi “çeşitli önlemler” üzerinde çalıştığını belirtti.

Mehl, Cumartesi geç saatlerde Norveç kamu yayın kuruluşu NRK'ya verdiği mülakatta, “Bir sınır çiti sadece caydırıcı olabileceği için değil, aynı zamanda insanların sınıra yaklaşıp yaklaşmadığını tespit etmenizi sağlayan sensörler ve teknoloji içerdiği için de çok ilginç” dedi.

Son birkaç yıldır sadece birkaç yasadışı sınır geçiş girişimine tanık olan Storskog Sınır İstasyonu, Rusya'dan Norveç'e tek resmi geçiş noktası.

Hassas Arktik bölgesindeki güvenlik durumunun kötüleşmesi halinde Norveç hükümetinin sınırı kısa sürede kapatmaya hazır olduğunu belirten Enger Mehl, bu yaz komşu Finlandiya'yı ziyaret ederek 1.340 kilometrelik Finlandiya-Rusya kara sınırının tamamının nasıl kapatıldığını öğrendiğini söyledi.

Nisan 2023’te NATO üyeliğine kabul edilen Finlandiya’da hükümet, sonraki üç ay içinde 1,300'den fazla üçüncü ülke vatandaşı göçmenin uygun belge ya da vizesi olmadan ülkeye giriş yaptığının tespit edilmesi üzerine, Rusya'dan Finlandiya'ya tüm geçiş noktalarını kapatmaya karar vermişti.

Finlandiya hükümeti, aldığı bu önlemleri, Rusya'nın “hibrid savaşı” olarak adlandırdığı savaşta Moskova'nın göçmenleri kullanmasını önlemekle gerekçelendiriyor. Helsinki, NATO'nun kuzey kanadının bir kısmını oluşturan ve Avrupa Birliği'nin dış sınırı olarak hizmet veren sınır bölgesi boyunca ayrı bölümlerde toplam uzunluğu 200 kilometreye varan çitler inşa ediyor.

Finlandiyalı sınır yetkilileri, Rusya'dan geçmeye çalışan göçmenleri daha iyi izlemek ve kontrol etmek ve yetkililere tepki vermek için zaman kazandırmak amacıyla, çoğunlukla geçiş noktalarının etrafına yerleştirilecek olan birinci sınıf gözetleme ekipmanlarıyla donatılmış çitlere ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Finlandiya'nın projesinden esinlenen Enger Mehl, böyle bir çitin Norveç için de iyi bir fikir olabileceğini söyledi. NRK'ya göre, Mehl'in bu açıklaması Norveç'in kuzeyindeki Finnmark bölgesinde polis şefi Ellen Katrine Hætta tarafından da desteklendi.

Enger Mehl, “Bu, Norveç ile Rusya arasındaki sınırın tamamında ya da bir kısmında geçerli olabilecek bir önlem” dedi.

Storskog Sınır İstasyonu, bir yıl önce yaklaşık 5 bin göçmen ve sığınmacının Rusya'dan Norveç'e geçmesinin ardından 2016 yılında inşa edilen 200 metre uzunluğunda ve 3,5 metre yüksekliğinde bir çitle çevrili.

5,6 milyon nüfusa sahip Norveç de bir NATO üyesi ancak Avrupa Birliği'ne dahil değil. Bununla birlikte, toprakları AB'nin Schengen bölgesine dahil. Bölgede yaşayanlar, karşılıklı sınır kontrolleri kaldırıldığı için serbest dolaşım hakkına sahip.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG