Erişilebilirlik

Floridalılar Anlattı: “Atom Bombası Gibiydi”


Floridalılar VOA Türkçe’ye Anlattı: "Atom Bombası Gibiydi"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

Ian kasırgası Florida’yı terk etti ancak ardında büyük bir yıkım bıraktı. VOA Türkçe ekibinden Begüm Dönmez Ersöz ve Tezcan Taşkıran kasırgada en fazla can kaybının gerçekleştiği Lee County’deydi.

Yıkımın her noktada göze çarptığı bölgede yaşayanlar kasırga anlarını ve tahribatı anlattı.

Florida’nın batı kıyısında kumsalları ve manzarasıyla meşhur Fort Myers artık bir afet bölgesi.

Marinada oyuncak araba gibi birbirinin üzerine devrilen tonlarca ağırlıktaki teknelerin oluşturduğu görüntü, Ian kasırgasının ne kadar şiddetli olduğunu gösteriyor.

Fort Myers’daki yıkımı kelimelerle anlatmak güç. Üst üste binmiş teknelerin biraz ötesinde iskeleden kopan büyük beton bloklar dikkat çekiyor. Şiddetli rüzgar ve yükselen suyla birlikte aslında denizde olması gereken beton bloklar karaya kadar ulaşmış.

Fort Myers’ın da içinde bulunduğu Lee County en ağır can kaybının yaşandığı yer. Kasırganın yarattığı yıkımı her yerde görmek mümkün.

Bölgeden bölgeye yalnızca tahribatın boyutu değişiyor. Benzin istasyonları kapalı, elektrik de yok su da.

Lee County’de hasar büyük

Kıyı bölgelerinin çoğunun aksine, yetkililerin tahliye emrini vermek için bir gün daha beklediği Lee County’ye bağlı Cape Coral’da prefabrik evlerin bulunduğu bu mahallede hasar büyük.

77 yaşındaki Charles Patrick Maheen, kasırgadan önce de pek kolay bir hayat sürmeyen bu mahallenin sakinlerinden.

Kasırganın geçmesini evinde bekleyen Charles hala hayatta olduğu için kendini şanslı sayıyor.

“Çok büyük bir kasırgaydı. Sanki birisi buraya atom bombası atmış gibiydi. Telefonumun şarjı bitmişti. Burada genelde emekliler yaşıyor. Ben de yaşıma göre iyi durumda olduğum için işler kötüye giderken burada kalıp insanlara yardım etmek istedim” diyor.

Betonarme olduğu için kasırganın geçmesini ofisinde oğlu ve iki kedisiyle birlikte bekleyen 51 yaşındaki Tammy Brown’u döndüğünde evindeki tahribatla karşılaşmış.

Kasırga sonrası durumu, “Kasırganın vurduğu sabah ayrıldık. Çünkü doğrudan buraya ilerlediğini görüyorduk. Sığınmak için ofisime gittik. Döndüğümüzde ev bu haldeydi. Eşyalarımın bazıları başkalarının bahçesinde. Çok üzücü. Çitleri daha yeni yapmıştık. Garajım vardı, kasırgada gitmiş. Burası aslında verandaydı. Pencereler de kırılmış” sözleriyle anlatıyor.

“Önceki fırtınalar bunun yanında hiçbir şey”

Bugüne kadar sayısız kasırga ve fırtına atlatıp her defasında toparlanan Floridalılar bile Ian kasırgasının yol açtığı tahribatı anlatmakta zorlanıyor.

Florida’yı önceki yıllarda vuran kasırgalarla Ian kasırgasını karşılaştıran Tammie Brown, “Charley kasırgası Ian kasırgasının gözü kadardı. Yani bu son kasırga o kadar büyük, o kadar kötüydü. Fort Myers ya da Cape Coral’da kimse bu kadar kötü olacağını düşünmedi. Haberlerde sürekli Tampa’dan bahsedip durdular. Oysa biz kasırga bizi vuracak dedik durduk. Yaşadığımız diğer fırtınalar bunun yanında hiçbir şey” diyor.

Adalar harabeye döndü

Florida’nın batısında Meksika Körfezi kıyısındaki adalar, Ian kasırgasına karşı en savunmasız yerler arasındaydı.

Bu adaların en büyüğü olan Pine Island, kasırgadan önce kumsalları, deniz kabukları, restoranları ve palmiye ağaçlarıyla meşhur turistik bir tatil beldesiydi.

Pine Island kasırgada yola devrilen elektrik direkleri, dümdüz olmuş evler, hasar görmüş restoranlar ve yerdeki enkaz parçalarıyla harabeye dönmüş.

Pine Island’ın ana karayla tek bağlantısı olan yol kasırgada tahrip olduğu için adaya ulaşım sağlanamıyor.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG