Erişilebilirlik

'Kullandığımız Kimyasallar Çocuklarda Aşıların Etkisini Azaltıyor'


'Kullandığımız Kimyasallar Çocuklarda Aşıların Etkisini Azaltıyor'
'Kullandığımız Kimyasallar Çocuklarda Aşıların Etkisini Azaltıyor'

Yeni bir araştırma, sanayide PFC denilen florinli kimyasal maddelerin çocuk sağlığı üzerinde risk oluşturduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre PFC’ye maruz kalan çocuklarda aşıların etkisi azalıyor ve bağışıklık sistemi zayıflıyor. Bu kimyasallar su geçirmez giyecekler ve plastik yemek kaplarında kullanılıyor. Bu kimyasal içme suyuyla deniz ürünlerini de kirletiyor. Bu sorunla mücadele için çeşitli çalışmalar yürütülüyor.

Çocuklara aşı yapıldığı zaman, bağışıklık sistemleri onları çocuk felci, difteri ve tetanoz gibi hastalıklara karşı koruyacak antibodiler üretir. Bu korumanın yaşam boyu süreceği düşünülür.

Ancak bilimadamları bu aşıların etkisinin çocuklar yüksek miktarda kimyasala maruz kaldıkları zaman büyük ölçüde azaldığını söylüyor: "Bu azalma son derece ciddi çünkü aşının kimyasallara daha çok maruz kalan çocuklarda etkisiz olduğunu gördük. Bu çocuklara dört kez aşı yapıldı ancak bu aşılar hastalıklara karşı koruma sağlamadı."

İskoçya ve İzlanda arasındaki Faroe adalarında yaşayan bir grup çocuğu inceleyen ekibin başkanı Dr. Phillipe Grandjean’dı.

Adalı çocuklar, beslenmelerinde, kimyasallardan etkilenen deniz ürünlerinin çok olması nedeniyle araştırma konusu oldu.

Araştırmacılar, difteri ve tetanoza karşı aşılanan 500’den fazla çocuğu inceledi. Kanlarında çok miktarda kimyasal madde olan çocuklarda kendilerini enfeksiyonlara karşı koruyacak kadar yeterli miktarda antibodi olmadığı belirlendi.

Doktor Peter Hotez, "Bu çok şaşırtıcı ve kötü bir sonuç, böyle birşey beklemiyorduk," diyor.

Skype aracılığıyla konuştuğumuz Doktor Peter Hotez, tüm dünya için aşı geliştiren ve bu aşıları bütün dünyaya gönderen Sabin Aşı Enstitüsü’nün Başkanı.

Doktor Hotez, sanayi kimyasallarının bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi bu kadar büyükse, özellikle kimyevi maddelerle etkileşimin çok olduğu, düşük ve orta gelirli ülkelerde çok daha ciddi halk sağlığı sorunlarıyla karşılaşılacağı uyarısında bulunuyor: "Aşıların etkisinin azalması, çocukluk hastalıklarının salgın haline gelmesine yolaçabilir. Ölümcül çocukluk hastalıkları, bağışıklık sisteminin zayıflaması yüzünden yoksul ülkelerde daha da yayılabilir ve ciddi bir risk oluşturabilir."

Uzmanlar, yıllardır yaygın biçimde kullanılan florinli maddelerin dayanıklı olduğunu bu yüzden de hemen herkesin vücudunda bu kimyasalın kalıntılarına rastlanabileceğini söylüyor.

Doktor Phillipe Grandjean, "Halkı bu kimyasala karşı korumak için yeterli çabayı gösterdiğimiz söylenemez. Hala bu ürünleri yaygın olarak kullanıyoruz."

Uzmanlar, sanayi kimyasallarının daha büyük gruplar üzerindeki etkisinin bu risklerin önlenmesi için derhal araştırılması gerektiğini söylüyor.


XS
SM
MD
LG