Erişilebilirlik

Fransa'da Göçmen Evi Ateşe Verildi


Ekim ayı ortasında 91 Sudanlı ve Afgan göçmeni ağırlamaya hazırlanan Forges Les Bains göçmen evi projesine karşı 100 kadar kişi, Pazartesi akşamı belediye binası önünde gösteri düzenledi. Ardından gece 02.30 sularında bina ateşe verildi. İtfaiye ekipleri tarafından söndürülen yangında binanın çatısı ve bazı bölümleri önemli hasar gördü.

Olay yerine gelen Essone savcılığı, "Aynı binada bir kaç gün önce, musluklar açılarak, su basmasına yol açılmıştı. Binanın kasıtlı olarak ateşe verildiğini düşünüyoruz" dedi. Bina jandarma güçlerinin korumasına alındı, olaya ilişkin adli soruşturma başlatıldı.

Paris'te ve bir banliyösünde açılacak, 800 kişi kapasiteli, iki yeni göçmen binası hakkında açıklama yapmak üzere basın toplantısı düzenleyen Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo saldırıyı kınadı. Hidalgo, "Fransız halkı hakkında nasıl bir imaj veriyoruz? Bu bir utançtır. Bunu yapanlar kendilerinden utanmalı. Bu kişilerin cumhuriyetimizin değerlerinden haberi yok. Yakalanmalı ve cezalandırılmalılar," dedi.

Kentleşmeden sorumlu Devlet Bakanı Emmanuelle Cosse da, "Bu merkez açılacak, öngörüldüğü tarihte hizmete girecek," dedi.

Kent halkı tedirgin

Kentlerine bir göçmen merkezi açılmasından tedirgin olan Forges Les Bains halkı ise aylardır bu proje aleyhinde gösteri düzenliyor. Kent sakinleri, Fransa'nın kuzeyindeki Calais kentinde İngiltere'ye geçmek için bekleyen 10 bin göçmenin kentte hayatı ciddi anlamda tıkaması üzerine sokağa dökülen Calais sakinlerinin durumuna düşmek istemediklerini dile getiriyor.

Bir kent sakini, "Bize kimse bir açıklama yapmıyor, kim nasıl gelecek, burada güvenlik ve diğer hizmetler nasıl sağlanacak, hiçbir bilgimiz yok," derken, bir başka kent sakini de, "Her milletten 200 kadar evli olmayan erkek göçmen buraya yerleşecek. Bizim kentimiz çok küçük. Böyle bir durumu kaldırabilir mi? Başımıza neler gelir bilmiyoruz," diyerek endişelerini dile getirdiler. Kent Belediye Başkanı Marie Lespert Chabrier de yetkilileri halkla konuyu tartışmaya davet etti.

Fransa'ya kadar ulaşmayı başaran göçmenlerin İngiltere'ye geçmek isteyen bir bölümü Calais kampında insanlık dışı koşullarda yaşamaya devam ederken, Fransa'da kalmak isteyen diğer bölümü ise Paris'in kuzeyindeki yoksul mahallelerde kanal kenarında ve sokaklarda yatıyor. Paris Belediye Başkanı Hidalgo, aşamalı olarak bu kampların boşaltılarak, göçmenlerin özel merkezlere yerleştirileceğini duyurdu.


STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG