Erişilebilirlik

Fransa Hidroksiklorokin Deneylerini Askıya Alıyor


Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Corona virüsü enfeksiyonu tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin içerikli deneyleri askıya almasının ardından, Fransa İlaç ve Sağlık Ürünleri Güvenliği Kurumu da deneylerin askıya alınması ve ''tedbir amaçlı'' olarak bu deneylerin yeni hastalara uygulanmaması yönünde görüş belirtti.

Geçtiğimiz Cuma günü tıp dergisi Lancet'ta yayınlanan ve klorokinin ''Corona enfeksiyonu tedavisinde faydalı olmadığı, aksine tehlikeli yan etkiler içerdiğini'' ortaya koyan araştırmanın ardından hidroksiklorokin, birbiri ardına yasaklanıyor.

WHO'nun kararının açıklanmasının ardından Fransız Ulusal İlaç ve Sağlık Ürünleri Güvenliği Dairesi, Fransa’daki deneyleri de askıya aldı. Daire tarafından yapılan açıklamada, Corona virüsü enfeksiyonu tedavisinde hidroksiklorokin kullanan klinik çalışmalara yeni hastaların dahil edilmemesi istendi. Açıklamada, kararın, Fransa'da bu kimyasal madde üzerinde yapılmakta olan 16 deneyi kapsadığı vurgulandı.

Fransa Halk Sağlığı Yüksek Kurulu (HCSP) ise tek başına ya da bir antibiyotikle birlikte verilen hidroksiklorokinin klinik çalışmaların dışında "Corona virüsü tedavisinde de kullanılmamasını" istedi.

Sağlık Bakanı Olivier Veran, WHO kararının ardından hidroksiklorokin kullanımının Fransa’da da askıya alınıp alınmayacağı konusunda Halk Sağlığı Yüksek Kurulu’na başvurarak görüş istedi.

Bakan Veran’ın başvurusu üzerine görüşünü açıklayan HCSP, sıtma tedavisinde kullanılan ilacın, Corona enfeksiyonu tedavisine uygun olup olmadığı kanıtlanana kadar deneylerin dışında tedavi amaçlı olarak da kullanılmamasını istedi.

Kurul, doktorların bu ilacı reçete etmemeleri tavsiyesinde de bulundu. HSCP, ilacın özellikle durumu ağır olan Corona hastalarında kullanılmaması çağrısı yaptı. Sağlık Bakanı, kurul kararını bir genelgeyle tüm hastanelere bildirerek, deneysel sonuçlar alınıncaya kadar bu ilacın kullanılmamasını isteyecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG