Erişilebilirlik

Fransa’dan Türkiye’ye Çifte Kobani Baskısı


Francois Hollande
Francois Hollande

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Kobani’de yaşanan insanlık dramının son bulması ve kentin IŞİD’in eline geçmemesi için Türkiye’ye çağrı yaparak, “Türkiye mutlaka sınırlarını açmalı ve buradan IŞİD’le mücadele eden muhaliflerin geçmesine izin vermelidir” dedi.

Suriye’de IŞİD’e karşı direnişin sembol kenti haline gelen Kobani’de IŞİD terörü karşısında yaşanan insanlık dramına son vermek ve kentin düşmesini engellemek için Batı’dan Türkiye’ye yönelik baskılar arttı. Amerika’nın “Türkiye İncirlik üssünü açmaya hazır” açıklamasınn ardından Fransa’dan da Türkiye’nin Kobani için daha etkin rol alması çağrıları geldi.

‘Kobani şehit, Kobani sembol’

Paris’teki Arap Dünyası Enstitüsü’nde “Çağdaş Fas Sanatı” sergisinin ardından gazetecilerin Kobani’deki son duruma ilişkin sorularını yanıtlayan Hollande, Kobani’yi “IŞİD’e karşı direnişin sembol kenti” olarak tanımladı ve kentin düşmemesi için her türlü girişimin yapılması gerektiğini söyledi. Hollande, “Koalisyon güçlerinin ötesinde, bu durumdan etkilenen tüm ülkeler IŞİD terörüne karşı özellikle Kobani ile sınır olan Türkiye’ye seslenen Hollande, “Kobani’de IŞİD’e karşı savaşanların “Suriyeli Kürtler” olduğuna vurgu yapan Hollande, “Bugün barış ve demokrasi için tek yol, sadece Suriye’deki muhaliflere bütün uluslararası toplumun destek vermesidir. Muhalifler, bu durumda Kürtler, ama Suriyeli Kürtler. Bugün bir şehit var, o da her an teröristlerin eline düşebilecek ve sivil halk için çok ciddi sonuçlar doğurabilecek Kobani kentidir. Türkiye mutlaka sınırlarını açmalıdır. Ve Türkiye üzerinden ve başka kanallardan Suriyeli muhaliflere her türlü desteği sağlamalıyız” dedi.

Hollande, Esad rejimine karşı çatışan Suriyeli muhaliflere de vurgu yaparak “Irak’ta yaptığımız gibi, Suriye’ye de müdahale kararı alırsak, bizim için Suriye’nin tek meşru temsilcisi olan ılımlı muhalefete de destek ve yardımcı oluruz” diye konuştu.

Fabius’tan Ankara’ya AB tehdidi

Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, Fransız Meclisi’nde milletvekillerine hitap ederken, Ankara’yı doğrudan suçlayan daha sert bir üslup kullandı. Fabius, Ankara’nın Kobani’de yaşananlar karşısında takındığı tutumu eleştirerek, “Türkiye yıllardır Avrupa Birliği’ne girmeye çalışıyor. Bir yandan ‘Yaşasın Avrupa! ’ deyip diğer yandan gerekli tutumu almamazlık edemez” dedi. Fabius, bu sözleriyle Ankara’nın takındığı tutumun, AB’ye katılım sürecine yardımcı olmayacağını belirtti. Fransa’nın pozisyonunu açıklarken, “Biz, bölgede bir şeyler yapabileceklerin, bir an evvel bunları hayata geçirmesini istiyoruz” dedi.

Fransa’nın Türkiye’nin getirdiği ‘güvenli bölge’ önerisini desteklediğine de vurgu yapan Fabius koalisyon güçlerinin operasyonun yoğunlaşması gerektiğinin de altını çizdi. Fabius, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı da “Kobani’yi kurtarmak için küçük parmağını bile oynatmamakla” eleştirdi.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG