Erişilebilirlik

Fransa’dan Yenilenmiş Terörle Mücadele Yasası


Fransa, cihatçı saldırısı tehdidine karşı önlem almak ve Suriye’ye cihatçıların saflarında savaşmak için giden gençlerini durdurmak için “anti-cihat” planı devreye sokuyor. İçişleri Bakanlığı gençlerin pasaportlarına el koymaktan, cihatçı sitelerin kapatılmasına kadar bir dizi önlem almaya hazırlanıyor

Fransız İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, aylardır, savcıların bastırması doğrultusunda Terörle Mücadele Yasası’nda yeni düzenlemeler yaparak, yasayı sertleştiriyor. Bakanlık, gençlerin pasaportlarına el koymaktan, cihatçı sitelerin kapatılmasına kadar bir dizi etkin önlem almaya hazırlanıyor.

Suriye’den dönen cihatçı Mehdi Nemouche’un geçtiğimiz Mayıs ayında Brüksel’deki bir Yahudi okuluna düzenlediği saldırı üzerine Fransız terörle mücadele savcıları, “Tehdit çok ciddi, yargının cephanesini güçlendirin” çağrısı yapmıştı. Her gün Fransız basınında cihat saflarına katılan çocukların ailelerinin dramı ve Eyfel Kulesi, Louvre Müzesi gibi ülkenin turistik merkezlerine tehditler artınca İçişleri Bakanlığı, Nisan ayında açıkladıkları eylem planını yeni bir yasayla güçlendirmek için harekete geçti.

Bu çerçevede hazırlanan yeni ‘anti-cihatçı’ eylem planı hazırlayan Bakan Cazeneuve yeni yasa tasarısını dün Bakanlar Kurulu’na sundu. Fransa’ya dönük cihatçı tehdidin “ciddi anlamda arttığını” belirten Bakan Cazeneuve, Bakanlar Kurulu çıkışında, “Önce gençlerin bu cihatçı tiyatro sahnesine gitmesinin önüne geçmeliyiz. İnternet üzerinden nefret ve terörü öven siteleri de engelleyeceğiz. Ve ardından cihatçı örgütlerin şebekelerini ortaya çıkaracağız” dedi.

Yurtdışına çıkış yasağı

Cihatçı teröre karşı eylem planını güçlendiren yeni yasa tasarısıyla, öncelikle ülke dışına çıkma yasağı getiriliyor. Buna göre, radikal dinci çevrelere takılan, poliste fişi olan ve daha önce bu şüphe ile gözaltına alınan kişilerin, Fransa sınırlarını terk etmesi idari kararla yasaklanabilecek. Özellikle 18 yaşından küçük şüphelilerin yurt dışına tek başına çıkışları engellenecek. Polis bir kişinin yurt dışına çıkışını 6 ay süreyle yasaklayabilecek, gerekirse yeniden uzatabilecek, pasaportlarına el koyabilecek. Bu kişileri alan toplu taşım araçları cezalandırılacak, yasağa rağmen ülkeyi terk edenler hakkında ise uluslararası yakalama emri çıkartılacak.

‘Yalnız kurtlar’ hedefte

Yasa tasarısıyla, Fransız anti-terör yasasının temel taşlarından birisi olan "Terör örgütleriyle işbirliği yaparak suç işlemek" tanımının güçlendirilmesi de öngörülüyor ve yeni bir tanımlama yapılarak, "terörist karakterli bireysel örgüt" tanımı getiriliyor. Bu tanım, Fransız polisinin “yalnız kurt” dediği ve tek başlarına hareket ettikleri için tespiti zor olan, internet aracılığıyla radikalleşen ve birileriyle temasa geçmeden eyleme kalkışan şüphelileri kapsıyor. Özetle Yahudi okuluna saldıran Muhammed Merah ve Brüksel saldırganı Mehdi Nemouche gibi “yalnız kurtlar” hedefleniyor.

İnternet sitelerine kontrol

Yasayla getirilen bir diğer yenilik de, özellikle internet üzerinden "cihatçı terörü öven" yayınlara getirilen cezalar artırılıyor. Bu durumlarda özel soruşturma teknikleri için gerekli eleman ve teknik altyapının güçlendirilmesi, gençleri avlayan internet sitelerinin izlenmesi ve bu kayıtların kullanımı için yasal dayanak getiriliyor.

Polise ve yargıya, bu tür yayınların derhal çekilmesini ya da kapatılmasını sağlayan yeni yasal kolaylıklar sağlanıyor. Pratikte, terör ve cihadı öven sitelerin bloke edilmesi için idari ve yargısal yetki genişliyor.

Yeni planla ayrıca, cihatçı örgütlere eleman sağlayan şebekelerin ortaya çıkarılması, onların mal varlıklarına el konulması, cihatçı propagandaya verilecek cezaların da artırılması öngörülüyor.

Avrupa’dan 2 bin genç Suriye’de

Resmi tahminlere göre, 20’si kadın toplam 800 kadar Fransız genci, cihatçıların saflarında savaşmak için Suriye’ye gitti. Avrupa’nın 9 ülkesinde bu sayının 2 bine ulaştığı tahmin ediliyor.

Cihatçılar, genellikle havayolunu kullanarak, Avrupa’ya vize uygulamayan Türkiye üzerinden önce havayoluyla İstanbul’a, oradan da uçak ya da otobüsle Hatay’a, burada örgüt mensuplarıyla temas kurup Suriye’ye geçiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, 20 Haziran’da Elysee Sarayı’nda kendisini ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bu konudaki şikayetini iletmiş, Türkiye’den denetimleri sıklaştırmasını istemişti.

Erdoğan ise Türkiye’ye Avrupa’dan milyonlarca turist geldiğini ancak isim verilirse bu gençleri durdurabilecekleri yanıtını vermişti. Geçtiğimiz hafta sonu Fransız polisi İstanbul’a gitmek isteyen cihatçı bir aileyi Orly Havaalanı’nda durdurdu. Bir baba, 6 ayık hamile eşi ve 8 ay ila 5 yaşlarındaki 3 çocuğu ile Suriye’ye giderken yakalanan kişinin, aşırı radikal cihatçı bir örgüt üyesi olduğu açıklandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG