Erişilebilirlik

Fransa IŞİD Saldırılarını Arttıracak


Fransa’da parlamento, Paris’te yaşanan ve 17 kişinin hayatını kaybettiği saldırının üzerinden bir hafta geçtikten sonra IŞİD’e karşı Irak’ta yürütülen hava saldırılarına verilen desteği uzatma kararı aldı

Meclis’te bir konuşma yapan Başbakan Manuel Valls, Fransa’nın dine karşı değil, radikallere karşı mücadele içinde olduğunu söyledi:

“Evet, Fransa terörizm, cihat ve radikal İslamcılar ile mücadele içinde ancak dine karşı savaşmıyor. Fransa İslam’a ve Müslümanlar’a karşı savaşta değil. Cumhurbaşkanının da söylediği gibi, Fransa her zaman vatandaşlarını koruyamaya hazırdır.”

Avrupa Polis Teşkilatı Europol, beş bine yakın Avrupalı’nın Suriye’de savaşa katıldığını bildirdi ve bu militanların ülkelerine dönerek, saldırılar düzenleyebileceği uyarısında bulundu.

Fransa, Amerika’nın önderliğinde IŞİD’e karşı mücadeleye katılan birkaç Avrupalı müttefik ülkeden biri.

Paris saldırısında hayatını kaybeden üç polis memurunun yakınları ve mesai arkadaşları dün ölenlerin cenaze töreninde bir araya geldi.

Bayrağa sarılı tabutların yanında durarak, polislerin cesaretini öven Cumhurbaşkanı Francois Hollande, hayatını kaybeden polislerin ailelerine onur madalyası verdi:

“Sizler sayesinde özgürlük barbarlığı yendi. Fransız halkı tüm dünya liderlerinin önünde birlikte, uyum içinde, kardeşçe yaşayacağını açık bir şekilde gösterdi. Sayenizde Fransa ayakta, çok yaşa Cumhuriyet, çok yaşa Fransa!”

Fransız Parlementosu Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı yürütülen hava saldırılarına verdiği desteği uzatma kararını onayladı.

Fransız Haber Ajansı’na konuşan Avrupa Birliği Terörle Mücadele Sorumlusu Gilles de Kerchove, bu tür saldırıların önüne geçmenin imkansız olduğunu belirtti.

Kerchove, hapishanelerin radikalleşme yuvaları olduğunun da altını çizdi.

Buarada Bulgar yetkililer, terör ve adam kaçırma suçlarından aranan 29 yaşındaki Fransız vatandaşı Fritz-Joly Joachin’in tutuklandığını açıkladı. Fransız polisi Joachin’in saldırıyı düzenleyenlerden biriyle irtibat halinde olduğunu tahmin ediyor. Bulgaristan, Joachin’i Fransa’ya iade etmeye hazırlanıyor.

Saldırıya uğrayan mizah dergisi Charlie Hebdo’nun bugün çıkan yeni sayısı da tartışmalara yolaçtı. “Herşey Bağışlanır” başlığı altında Hz. Muhammet’in derginin kapağında yer aldığı yeni sayıda peygamberin ‘ben Charlie’yim’ yazılı bir pankart tuttuğu görülüyor.

Fransız haber ajansına konuşan derginin editorü Gerard Biard, karikatürist Renald Luzier’in imzasını taşıyan bu çizimin amacının peygamberin bağışladığı anlamına gelmediğini belirtti:

“Bağışlayan biziz, peygamber değil” diyen editör, saldırıyı düzenleyenleri hala affetmediğini de söyledi.

Dergi yetkilileri, haftada 60 bin sayı bastıklarını, ancak yeni sayıdan en az üç milyon basacaklarını bildirdi.

Kapaktaki karikatürü çizen Luzier, düzenlenen basın toplantısında karikatür çizmenin karmaşık olan dünyayı sadeleştirdiğini söyledi:

“Tıpkı çocuklar gibi dünyayı anlatmak için çizdiklerimizin bizi insanların aptallıklarından koruyacağını düşündük ama öyle olmadı.”

Yetkililer, Fransa’nın halen terör alarmında olduğunu ve sinagoglar, camiler ve musevi okulları gibi hassas mekanların korunması için on bin asker görevlendirildiğini bildirdi.

Öteyandan Fransız polisi Coulibaly’nin kız arkadaşı Hayat Bumedyen’i aramaya devam ediyor. Hayat Bumedyen’in 2 Ocak’ta Türkiye’ye giriş yaptığı İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanındaki güvenlik kameraları tarafından tesbit edilmişti.

Türk yetkililer, Fransız vatandaşı olan kadının Suriye’ye geçmiş olabileceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG