Erişilebilirlik

Fransa Kıskanç Eş Hollande’ı Zora Soktu


Fransa’da Pazar günkü genel seçimler sosyalist cumhurbaşkanı François Hollande’ın eski ve yeni eşi arasındaki kıyasıya kıskançlık krizini gözler önüne serdi

Fransa’da Pazar günkü genel seçimler sosyalist cumhurbaşkanı François Hollande’ın eski ve yeni eşi arasındaki kıyasıya kıskançlık krizini gözler önüne serdi. La Rochelle kentinden aday olan ancak aynı partiden aday Olivier Falorni ile ikinci turda yarışacak olan Segolene Royal, Falorni’nin çekilmemesi nedeniyle seçilememe tehlikesi ile karşı karşıya. Royal’e François Hollande, Genel Sekreter Martine Aubry ve Yeşillerin lideri Cecille Duflot tam destek verirken, Hollande’ın birlikte yaşadığı yeni first lady Valerie Trierweiler Falorni’yi destekleyen bir tweet atınca tam bir skandal patlak verdi. Eşinin özel yaşam ve politik yaşamı birbirine karıştıran bu müdahalesi, bir aylık cumhurbaşkanı Hollande’a ilk ağır darbeyi vurdu.

Genel seçimlerin ilk turunda Royal yüzde 32, Falorni yüzde 29 oy alarak ikinci tura kaldı. Bunun üzerine François Hollande, seçim günü, “Bizim adayımız Segolene Royal’dir. Kendisine güvenimiz ve desteğimiz tamdır” diyerek 30 yıl birlikte yaşadığı 4 çocuğunun annesi Royal’i destekledi. Partinin bütün ağır toplarının ‘çekil’ baskılarına rağmen Falorni adaylığını çekmeyince, Royal’i destekleyen PS Genel Sekreteri Martine Aubry ile Yeşiller’in genel sekreteri Devlet Bakanı Cecile Dufflot bizzat La Rochelle kentine giderek Royal ile ortak basın toplantısı düzenlediler. Royal de kameraların karşısına geçerek, Hollande, Başbakan Ayrault ve Aubry’nin kendisini aradıklarını ve destek verdiklerini, Falorni’nin centilmenlik gereği çekilmesi gerektiğini, Sarkozy yanlılarının ve Front National’in oylarıyla sosyalist milletvekili olunamayacağını’ söyledi.
Trierweiler: ‘Cesaret Olivier Falorni ! ’

İşte bu açıklamanın ardından kıskançlık krizi geçiren Trierweiler, Tweeter üzerinden “Cesaret Olivier Falorni... La Rochelle’lilerin yanında yıllardır özveriyle mücadele eden Falorni değersiz biri değildir” diye mesaj attı. Önce mesajın ‘şaka’ ya da ‘sahte’ olduğu düşünüldü. Yarım saat kadar yaşanan şaşkınlığın ardından AFP, Trierweiler’in kendisinden mesajı doğruladı. Sanal ortamdan anında medyaya yansıyan mesaj Fransa’da şok etkisi yarattı ve rakip politikacıların alay konusu oldu. Beklemediği destek karşısında sevinen Falorni ise, Hollande ve Trierweiler ile dost olduklarını ancak ikisiyle de konuştuklarının aralarında kalacağını açıkladı. Royal ‘yorum yok’ demekle yetinirken, eski ve yeni eş arasında sıkışan Hollande’ın Elysee’deki ekibi tüm soruları yanıtsız bıraktı. Royal, bugün La Rochelle kentinde büyük mitinge hazırlanıyor. Falorni ise aynı kente bağlı Re Adası’nda miting verecek. Kavgayı fırsat bilen sağ partiler ise Royal’in yenilmesi için Falorni’ye oy verilmesi çağrısında bulunuyor.
Royal, “Çok yaralandım”

Olaya son derece öfkelendiği söylenen Hollande tek bir açıklama yapmazken, Başbakan Jean Marc Ayrault, Cumhurbaşkanının eşini ‘yerini bilmeye ve ketum olmaya’ çağırdı. Liberation gazetesine röportaj veren Segolene Royal ise, “Darbe çok sertti. Çok yaralandım. Bir kadın politikacı ve anne olarak saygı bekliyorum insanlardan” dedi. Anketler, aşırı sağın da desteğini alan rakibi Falorni’nin kazanacağını gösterse de, Royal, çekilmeyeceğini, sonuna kadar çarpışacağını söyledi.

Öldüren kıskançlık

Hollande ile Royal’i aldatan Trierweiler, Royal’in cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmesinin ardından resmen birlikte olduklarını açıklasalar da, Hollande’ın adaylığı ile beraber Fransız medyasında sık sık Trierweiler’in hala Royal’i ‘öldürücü bir derinlikte’ kıskandığı haberleri çıktı. Express dergisi ise 19 Mayıs’ta bu kıskançlığı, “5 yıllık ayrılığa rağmen, Valerie Segolene’i derin ve akıl almaz bir şekilde kıskanıyor. Özel hayata ilişkin bir kıskançlık ama politik hayatı zehirliyor” diye yazmıştı. Hollande ise Sarkozy ile girdiği düelloda, “Ben cumhurbaşkanı olunca, özel yaşam ile politik yaşam karışmayacak” demişti. Trierweiler ise, ‘süs vazosu’ bir first-lady olmayacağını, özgür konuşmaya ve çalışmaya devam edeceğini’ açıklamıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG