Erişilebilirlik

Mali ve Fransız Birlikleri İkinci Kenti Geri Aldı


Mali’deki bazı yetkililer, Fransız askerlerinin desteğindeki ordunun ikinci bir kenti de İslamcı militanlardan aldığını bildirdi.

Yerel yetkililere göre militanlar başkent Bamako’nun 400 kilometre kuzeydoğusundaki Diabaly’den püskürtüldü. Pazartesi günü militanların eline geçen kentten yoğun çatışma haberleri geliyordu.

Ancak haberler resmi yetkililerce doğrulanmadı.

Fransa ve bölgesel gruplar Mali’ye takviye birlikler yollamaya devam ederken, Mali hükümeti, ordunun geçen hafta İslamcı militanların eline geçen Konna kentini tamamen kontrol altına aldığını açıklamıştı.

Ordu, kentin tamamen kendi denetimleri altında olduğunu ve İslamcı militanlara büyük kayıplar verdirdiğini bildirdi. Fransa, Konna’nın militanların eline geçmesinin ardından Mali’ye asker gönderme kararı almıştı.

Mali ordusunun Konna’daki operasyonla ilgili yaptığı önceki açıklamalar bağımsız kaynaklarca doğrulanamamıştı.

Fransa ve Batı Afrika Birliği’ne bağlı kuvvetler tarafından düzenlenen operasyonlar, el Kaide bağlantılı militanların güneye ilerleyişini durdurabildi. Ancak yine de militanların büyük direniş gösterdiği belirtiliyor.

Fransa’nın Mali’de halen bin 400 askeri bulunuyor. Bu kuvvetlerin önümüzdeki günlerde 2 bin 500’e yükseltilmesi bekleniyor. Paris hükümeti, durum istikrara kavuşuncaya kadar Fransız birliklerinin Mali’de kalacağını açıkladı.

Amerika da Fransa’nın bölgeye paraşütçü ve teçhizat göndermesi için destek sağlayacağını bildirdi. Ancak Pentagon, bölgeye Amerikan askeri göndermeyeceğini kaydetti.

Mali’deki Batı Afrika Birliği’ne bağlı barış gücü birliklerineyse, Nijerya, Nijer, Çad, Burkina Faso ve Togo hükümetleri katkıda bulunuyor. Ancak toplamı 2 bini bulacak askerlerin bölgeye intikali henüz tamamlanmadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG