Erişilebilirlik

Fransa Parlamentosu Yeni Göçmen Yasasını Tartışıyor


Fransa Parlamentosu Yeni Göçmen Yasasını Tartışıyor
Fransa Parlamentosu Yeni Göçmen Yasasını Tartışıyor

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, bir göçmenin polise ateş etmesi ve romanların bir karakola baltalarla saldırması üzerine hazırlattığı sert göçmen yasası Fransa parlamentosunda bu hafta görüşülmeye başlanıyor

Yasayla, polise ateş eden göçmenlerin vatandaşlığının geri alınmasından, düzmece evlilik yapanlara hapis cezasına, göçmenlere yapılan sosyal yardımların kesilmesinden, çifte vatandaşlık uygulamasının yeniden düzenlenmesine kadar pek çok sert önlem getiriliyor. Fransa’da uzun yıllar Türk kültürü ve göçmenleri için çalışan Paris Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Dr. Demir Önger, tartışmalı göçmen yasası konusunda tüm Türkiyeli göçmenleri gelişmeleri yakından takip etmeleri konusunda uyardı.

Fransa’nın Grenoble kentinde bir göçmen suçlunun kaçarken polise ateş etmesi, hemen yakınlarında, polisin Roman bir genci öldürmesi üzerine, Romanların Saint-Aignan karakolu’na baltalarla saldırması Fransa’da hükümeti alarma geçirmişti. Temmuz ayı sonunda bölgeye giden Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bundan böyle polise saldıran ve Fransız vatandaşı olan göçmenlerin vatandaşlığının elinden alınacağını ve kaçak göçmenlere daha sert yaptırımlar getireceklerini açıklamıştı. İşte bu çerçevede hazırlanan sert göçmen yasası bu hafta Parlamento’da görüşülmeye başlanıyor.

Fransa’daki tüm yabancıları ilgilendiren önemli değişiklikler getirilen yasayla, kaçak göçmenlerin daha kolay sınır dışı edilebilmesi için tutukluluk süresi 32’den 45 güne çıkarılıyor. 10 yıldan daha az süre içinde fransız vatandaşı olanlar, polis ve jandarma gibi devleti temsil eden memurlarına karşı ölümcül saldırıda bulunursa, yasal cezasını çektikten sonra Fransız vatandaşlığı alınarak sınır dışı ediliyor. Yasayla vize alabilmek için sahte evlilik yapanlara da ilk kez hapis cezası getiriliyor. Beyaz evlilik diye tabir edilen bu yönteme başvuranlar da 7 yıl hapis 30 bin Euro para cezasına çarptırılacak. Daha önce beyaz evlilik yaptığı tespit edilen göçmenler yalnızca sınır dışı ediliyordu.

Çıkış kararı alıp da Fransız topraklarını terketmeyen yabancılara, yakalanması durumunda bütün AB ülkelerine girme yasağı getirilyor. Çifte vatandaşlığı ele alıp iki tabiyetten birini seçim zorunluluğu yasay eklenmek isteyen bir başka düzenleme... Konuya ilişkin Amerika’nın Sesi’ne konuşan Paris Anadolu Kültür Derneği’nin Başkanı Doktor Demir Önger, yasayla özellikle Fransız sağının “bizim vergilerimizi göçmenlere sosyal yardım olarak veriyorsunuz” eleştirisine karşılık verdiğini beliritiyor.

Demir Önger, Fransa’nın bu yeni düzenlemeleri Almanya ile eşgüdümlü getirdiğinin de altını çiziyor.

Bütün bu olup bitenler karşısında Türk göçmenlerin bir araya gelmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Demir Önger, Göçmenlere bulundukları ülkenin yasalarına kesinlikle uymaları çağrısında bulunuyor.

AB, BM ve demokratik kitle örgütlerinin eleştirilerine rağmen Romanları sınırdışı eden Sarkozy Hükümetinin getirdiği göçmen yasası bu hafta Parlamento’da görüşüldükten sonra Senato’da da ele alındıktan sonra yasalaşacak.

XS
SM
MD
LG