Erişilebilirlik

Fransa Polis İntiharlarını Önlemek İçin Harekete Geçti


Birbiri ardına yaşanan terör saldırıları, olağanüstü hal uygulaması ve şimdi de aylardır süren şiddetli Sarı Yelekliler eylemleri nedeniyle sürekli teyakkuzda olan Fransız polisinde intihar vakaları büyük oranda artış gösteriyor. Bu yılın başından itibaren, yani sadece 4 ay içinde, 28 polisin intihar etmesi, hükümeti harekete geçirdi. İçişleri Bakanlığı polis intiharlarının önlenmesi için "İntihar Önleme Birimi" CAPS'ı kurdu.

Paris'in 12'inci bölgesinde kurulan birimin başına idari genel müfettiş Noemi Angel getirildi. Angel'a psikiyatr Jean-Louis Terra ile bir polis memuru yardımcı olarak atandı. Birim, inthara yol açan tüm gerekçeleri ortaya çıkararak çözüm arayacak.

İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz yıl da artış gösteren intihar vakaları nedeniyle, '7 gün/24 saat' açık olan bir telefon hattı kurmuştu.

Fransa'da, İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre, 2018 yılında 35 polis memuru 33 de jandarma intihar etmişi. Bu yıl bu rakam sadece 4 ayda 28'e yükselince, polis teşkilatı bu olayları protesto etmek amacıyla tüm ülke genelinde 19 Nisan'da eylem düzenlemişti.

Senato tarafından konuya ilişkin yayınlanan bir raporda da, yaklaşık 20 yıldır, polis teşkilatı içindeki intihar olaylarının toplumun diğer kesimlerine oranla yüzde 36 daha yüksek olduğu belirlenmişti.

İçişleri Bakanı Christophe Castaner'in kurduğu yeni birimin, sorunun kökenine inmediğini dile getiren güvenlik uzmanları ve psikologlar ise, önlem amaçlı birim kurulmasının ötesinde intiharların nedenlerinin araştırılarak bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerektiğini dile getiriyor.

Neden intihar ediyorlar?

Ulusal Polis Teşkilatı Psikolojik Destek Ünitesi Şefi Catherine Pinson, intiharların nedenlerinin "çok çeşitli" olduğunu dile getiriyor. Pinson'a göre, intiharlara en çok polis memurlarının iş yaşamı ile özel yaşamı arasındaki çarpışma neden oluyor: "İş yaşamının hızı, gece mesaileri, iş stresi... Tüm bu unsurların aile ile ilişkilerin dengesi üzerinde etkisi var."

İş saatlerinin uzunluğu ve belirsizliği, sürekli olarak şiddet ve ölüm sahnelerine maruz kalmak da bazı polis memurlarının direncini kırıyor. Üstelik sayı politikasının uygulanması, yani nitelikten çok nicel unsurlarla yaptıkları işlerin yargılanması onları umutsuzluğa itiyor. Uzmanlar bu duygunun ek baskı yarattığını ve 'anlamsızlık ve yararsızlık' duygusunu da beraberinde getirdiğini belirtiyor.

Bütün bu unsurlara, artan terör saldırıları ve sokak gösterileri nedeniyle polisin görevinin artması da ekleniyor. Catherin Pinson, "Polisin yaşadığı bu zorluklara, 2015 yılından bu yana terör saldırılarının eklediği bir sürekli teyakkuzda olma hali de eklendi. Bütün bunlar, iş saatlerinin dışında olsa bile, polisin kendi içine kapanmasına neden oluyor" diyor.

Ülkede örgütlü polis sendikalarından Allience'ın sözcüsü Stanislas Gaudon ise France Info radyosuna polisin 23 milyon saat fazla mesaisi olduğuna dikkat çekerek, çalışma saatlerinin uzunluğuna dikkat çekiyor.

Polis intiharlarının artmasındaki bir başka gerekçe ise, teşkilat içinde görev yapan 140 bin polis için sadece 89 psikoloğun görev yapması. Konunun uzmanları, yeterince psikolog alınamaması durumunda, her karakolda bazı polis memurlarının konuyla ilgili formasyon eğitimi almasını öneriyor. Polis memurlarının "işlerinden uzaklaştırılma ya da utanç" gibi nedenlerle psikolojik sorunlarından söz etmediğini belirten uzmanlar, polis teşkilatı içindeki bu bakışın da değişmesi, korkuların ve sorunların daha kolay dile getirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Sarı Yelekliler'den "intihar edin" sloganı

Uzmanlar, polis intiharlarında Sarı Yelekliler eyleminin de etkili olduğunu dile getiriyor. Yaklaşık 6 aydır her Cumartesi günü sokağa çıkan protestocular ve polis arasındaki çatışmalar, olaylarda polis şiddetinin eleştirilmesi, uzun ve ağır eylem mesaisinin de intiharlarda etkili olduğu analizi yapılıyor. Sarı Yelekliler'in 23'üncü eylemine, intihar vakalarının artış gösterdiği haberlerinin ardından, göstericilerin polislere, "İntihar edin, intihar edin !" diye bağırması damgasını vurmuştu. Video kayıtlarından kimlikleri tespit edilerek yargı önüne çıkarılan göstericilerden bir bölümü, 8 ay tecilli hapis cezasına çarptırıldı. Parlamento binası önünde Ocak yaında yapılan eylemlerde de polisi döven Christophe Detinger de, uzun süre tutuklu kaldıkta sonra ceza almıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG