Erişilebilirlik

Fransa Suriye'de Hava Operasyonlarına Katılacak


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransız uçaklarının Suriye’de IŞİD mevzilerini vurmak için hava operasyonuna katılma kararı aldıklarını açıkladı. Fransız keşif uçaklarının bugünden itibaren keşif uçuşlarına başlayacağını söyleyen Hollande, bu uçuşlardan toplanacak istihbarat çerçevesinde Fransız savaş uçaklarının IŞİD’i bombalayacağını kaydetti.

Hollande, Elysee Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısında, bugüne kadar izledikleri Suriye politikasında değişiklik yaptıklarının sinyalini verdi. Artan göçmenler, Suriye’de dört buçuk yıldır devam eden ve ülkeyi yok olma noktasına getiren savaşın uzaması, Batı’nın kurmaya çalıştığı Özgür Suriye Ordusu projesinin çökmesi ve IŞİD’in giderek bölgede elini güçlendirmesi, bütün bunların bir sonucu olarak da göçmenlerin Avrupa kapılarına dayanması, Fransa’nın Suriye politikasında değişikliğe yol açtı.

"Esat rejiminin işine yarar" kaygısıyla koalisyon güçlerinin Suriye’deki hava operasyonuna katılmayan ve yalnızca Irak’taki mevzileri bombalayan Paris hükümeti, Suriye’yi de bombalama kararı aldı. Hollande, böylece Esat’ın gitmesini "askeri bir operasyonun ön koşulu olarak koyma" politikasından da vazgeçti. Hollande, "Suriye’de siyasi çözümden yanayız. Suriye rejimi ve devletiyle görüşmeye hazırız. Ancak Ancak Başar Esad’ın gitmeli" dedi. Hollande, operasyon kararının bölge ülkeleri, İran ve Rusya ile görüşülerek alındığının da altını çizdi.

‘Kara operasyonu gerçek dışı’

Odoxa anket firmasının Le Parisien gazetesi için yaptığı bir ankette, halkın yüzde 61’i, Fransa’nın bir kara harekatı yapmasına olumlu bakıyor. Ancak Hollande Suriye’ye bir kara harekatı ihtimalini şimdilik reddetti. Olası bir kara harekatının "sonuç alınamayacak ve gerçek dışı" bir girişim olacağını belirten Fransız Cumhurbaşkanı, "Benim sorumluluğum, ülkemizin üzerindeki tehditlerle mücadele etmek için bu tehditler konusunda bilgi almayı sağlamaktır" dedi.

Pozisyonlar yeniden belirleniyor

Hollande’ın bu karar değişikliğinde koalisyon güçlerinin ve Batı’nın bölgedeki pozisyonlarını yeniden belirlemesinin etkili olduğu belirtiliyor. Amerika’nın İran ile yakınlaşması ve nükleer anlaşmanın uzun müzakerelerden sonra imzalanması, Suudi Arabistan ve Mısır dahil bölgedeki önemli aktörlerin tavır değişikliği, hatta Suudi Arabistan’ın Şam yönetimi ile gizli temasa geçtiği haberleri Fransa’nın da tavır değiştirmesine neden oldu. Cihatçı saldırılarla sarsılan Fransa’da iç güvenlik ve göçmen akını da, hükümetin Suriye’de daha aktif bir politika belirleme nedenleri arasında yer alıyor.

Operasyon Fransa Parlamentosu’nda

Hükümet, bu yeni kararı hakkında, 15 Eylül’de düzenlenecek bir oturumda milletvekillerini de bilgilendirecek. Başbakan Manuel Valls, hem keşif uçuşları hem de hava operasyonu hakkında parlamentoya bilgi vereceklerini kaydetti. Fransız Anayasası’nın 35’inci maddesi, iktidara yabancı ülkelerde yapılacak askeri operasyonlar konusunda, operayonun başlamasından en geç üç gün sonra parlamentoyu bilgilendirme zorunluluğu içeriyor.

Ancak Fransa’da sağ ve sol siyasi partiler Suriye’ye hava operasyonu konusunda bir görüş birliği yok, partiler ikiye bölünmüş durumda.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG