Erişilebilirlik

Fransa: 'Terör Tehditlerine Karşı Önlemlerimizi Aldık'


Fransa: 'Terör Tehditlerine Karşı Önlemlerimizi Aldık'
Fransa: 'Terör Tehditlerine Karşı Önlemlerimizi Aldık'

Avrupa’da terörist saldırı paniği, Amerika İngiltere ve Japonya’nın Avrupa’ya gidecek vatandaşlarına ‘dikkatli olma’ çağrısı Avrupa’da hızla yankısını buldu. El Kaide’nin Paris, Londra ve Berlin’de saldırıya geçeceği duyumunu Amerikan makamlarının da doğrulaması ülkede paniği artırdı. Fransa İçişleri Bakanı Brice Hortefeux her türlü önlemi aldıklarını belirterek, şimdilik alarm durumuna geçmeye gerek olmadığını açıkladı

Amerika, ardından Japonya, ardından İngiltere, Avrupa’ya özellikle de Fransa’ya gidecek vatandaşlarını El Kaide saldırısı olabileceği konusunda uyararak dikkatli olmaları çağrısında bulundu. Uyarı kırmızı alarm niteliğinde olmasa da yaşlı kıtada paniğe yol açtı. Daha önce terörist saldırı tehdidinin normal seviyede olduğunu belirten İngiltere, tespitini değiştirerek ‘güçlü terör tehdidi’ uyarısına çevirdi. Üç ülke de vatandaşlarına şimdilik ülkelerine dönmeleri ya da rezervasyonlarını iptal etmelerini değil, bir alt seviyedeki uyarı olan ‘dikkatli olma’ çağrısı yaptı.

Fransa İçişleri Bakanı Brice Hortefuex, Fransa’nın Eylül ayı başından bu yana aldığı önlemleri almaya devam edeceğini, bu önlemleri artıracak yeni bir bilgiye ulaşmadıklarını açıkladı.

Fransa İçişleri Bakanı, Amerika’nın uyarısını ciddiye aldıklarını, ancak halkı daha fazla korkutmaya gerek olmadığını, tüm önlemlerin alındığını bildirdi. Bu açıklamanın ‘güvenlik güçlerinin saldırı tehdidini ciddiye almadıkları’ şeklinde de yorumlanmaması gerektiğinin altını çizen Bakan Hortefeux, tehdit altındaki ülke yetkilileri ile sıkı bir işbirliği içinde çalıştıklarını kaydetti.

Tehditlerin hedef başkenti Berlin’de de benzer bir açıklama geldi. Alman İçişleri Bakanı Thomas Maiziere de, Amerika, Japonya ve İngiltere’nin uyarısı üzerine, ‘alarma geçmek için şimdilik hiçbir neden olmadığını, 2009 yılının başından bu yana El Kaide’nin Almanya’yı hedef aldığını, ancak yeni ve net bir saldırı yapılacağı yolunda ellerinde net bir bilgi olamdığını dile getirdi.

Avrupa Komisyonu da, Avrpa’ya yönelik tehditleri ve alınan önlemleri yakından takip ettiklerini açıkladı. Avrupa Komisyonu İçişleri Komiseri Cecilia Malmström Amerikan makamlarından uyarıya kaynak oluşturan bulgular konusunda Komisyona daha fazla bilgi ve detay vermelerini istedi.

Bu arada Paris’te iki kez ülkenin en merkezi tren garlarından Saint Lazare’da bomba bulunduğu ihbarı yapan 53 yaşındaki bir şüpheli gözaltına alındı. Fransız’ın ihbarı polis tarafından kamuoyuna açıklanmadı ve gar boşaltılmadı. Yakalanan kişinin ifadesinden 27 Eylül’de yapılan ilk bomba ihbarının bu kişi tarafından yapılmadığı ortaya çıktı. Fransız Ceza Yasası’na göre, sahte bomba ihbarında bulunmanın cezası 30 bin Euro para ve 2 yıl hapis.

Eylül ayı boyunca Başkent’te 9 sahte ihbar yapıldı. İhbarların hedefi en çok Eyfel Kulesi ve merkezi tren garları. Şimdi dünyanın en romantik buluşma yerlerinden biri olan Eyfel’i makineli tüfekli jandarmalar bekliyor.

XS
SM
MD
LG