Erişilebilirlik

BM Hristiyan Mülteci Tercihini Kınadı


.
.

Birleşmiş Milletler ve Fransa, Orta Doğu’dan gelen mülteciler arasından Avrupa’ya kabul edilmesi gerekenlerin Hristiyan mültecilerle sınırlı kalması yönünde açıklama yapan yetkilileri kınadı.

Geçtiğimiz günlerde iki Fransız belediye başkanının şehirlerine Müslüman mültecileri değil, sadece Hristiyan olan mültecileri kabul edeceklerini açıklamasından sonra, Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, belediye başkanlarının bu duruşlarına karşı olan tavrını bir televizyon röportajında dile getirdi.

“Yapılan ayrımcılığı gerçekten anlamıyorum,” diyen Cazeneuve, konuşmasına “Bu görüşü kınıyorum ve ürkütücü olduğunu düşünüyorum. Azınlıklar, Suriye’nin bugünkü durumunda zulme uğruyor. Orta Doğu’dan gelen Hristiyanlar tabii ki iyi karşılanmalı ancak aynı derecede barbarlıkla karşı karşıya kalan Müslümanlar ve diğer azınlıklar da var” diye devam etti.

Avrupa, İkinci Dünya Savaşı’ından buyana yaşadığı en yoğun göçmen akınınıyla başa çıkmakta zorlanırken, sağ görüşlü Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Suriye, Irak, Afganistan ve diğer ülkelerden gelen yoğun sayıdaki Müslüman mültecinin, ülke halkını “çok korkuttuğunu” ve “Avrupa’nın Hristiyan köklerine zarar vereceklerini düşündüğünü” söyledi.

Orban, “Almanya’nın kriz bölgesinde bulunan ve mülteci akışının en başta durdurulması gereken ülkelere para vermek yerine, yeni gelecek mültecilere milyarlarca dolar sağlayacağını söylemesini çok saçma buluyorum. Buraya gelmemeleri herkes için en iyisi olacak. Avrupa’ya gelmemeliler. Kriz bölgesinde kalmaları daha düşük maliyetli olur. Ayrıca bu yaklaşımımızın ahlaki açıdan sorgulanması yanlış” dedi.

Macaristan’ın komşusu Slovakya da geçen ay ülkede hiç cami olmaması nedeniyle entegrasyonun zor olacağını öne sürerek sadece Hristiyan göçmenleri kabul edeceklerini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un göç ve kalkınmadan sorumlu özel temsilcisi Peter Sutherland, Hristiyan mültecilere verilen önceliğin, Birleşmiş Milletler’in ana prensiplerine aykırı olduğu vurguladı.

Sutherland şöyle konuştu: “Elbette ki Hristiyan mültecilere de sığınma hakkı verilmeli. İtiraz ettiğim nokta mülteciler arasında alt kategoriler oluşturmak ve Hristiyan olmayan mültecilere sizi kurtarmayacağız, Hristiyan olmayanlara sığınma hakkı sağlamayacağız demek, ki böyle de ifade edildi. Bu benim açımdan BM’nin temel esaslarına ters düşen bir davranıştır.”

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG