Erişilebilirlik

Fransa ve İtalya Arasında Göçmen Krizi


 230 göçmenle Fransa'ya giden insani yardım gemisi Ocean Viking
230 göçmenle Fransa'ya giden insani yardım gemisi Ocean Viking

Avrupa'da yükselen aşırı sağ dalgaya, savaş ve ekonomik krizin de eklenmesiyle, Avrupa'daki göçmen karşıtlığı güçleniyor.

Akdeniz sularında 3 haftadır bir kıyıya çıkabilmeyi bekleyen kurtarma gemisi Ocean-Viking, Libya açıklarında 22-26 Ekim tarihleri arasında kurtardığı 57'si çocuk 234 göçmenle, bu sabah Fransa'nın Toulon askeri limanına demirledi. Ocean Viking, AB'nin iki kıyı ülkesi Fransa ve İtalya arasında haftalardır süren bilek güreşine ve krize yol açtı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darminin, göçmenleri almayan Roma'yı "insanlık dışı davranmakla" suçlayarak, karşı yaptırımlar uygulayacaklarını açıkladı. İtalya'nın yeni aşırı sağcı Başbakanı Giorgia Meloni ise, "Fransa'nın saldırgan tavrını" kınadı.

Göçmenlere yardım eden sivil toplum örgütü SOS Mediterranee'ye ait kurtarma gemisi Ocean-Viking, Akdeniz'de kurtardığı 230 göçmeni karaya çıkarabilmek için İtalya'dan 43 kez talepte bulundu ancak İtalyan hükümetinden olumlu yanıt alınamadı.

Bu nedenle gemi Salı günü rotasını Fransa'ya çevirdi. Ancak Fransa hükümeti de, "AB kurallarına göre gemi en yakın limana gitmeli" diyerek bu öneriye önce kapılarını kapattı ve İtalyan hükümetini sorumluluklarını üstlenmeye çağırdı.

Ancak gemideki göçmenlerin sağlık durumlarının ağırlaşması üzerine Fransa, geminin Toulon askeri limanına demirlemesine yeşil ışık yaktı.

Fransız İçişleri Bakanı Gerald Darmanin dün, Toulon askeri limanının Ocean-Viking'i karşılayacağını duyurdu. Darmanin, "Gemide 20 hasta ve 57 bebek ve çocuk bulunması nedeniyle, bu kararı insanlık gereği, istisnai olarak" aldıklarını vurguladı.

İlk etapta doktorlar, göçmenlerin sağlık durumlarını inceledikten sonra tahliye işlemi, önce sağlık durumları kritik olanlar, ardından çocuklar ve kadınlar ile ailelerin gemiden indirilmesiyle gerçekleşti.

Darmanin, gemide hayatta kalanların idari merkezlere yerleştirileceğini ve bu merkezi terk edemeyeceklerini, dolayısıyla, "teknik olarak Fransız topraklarında olmayacaklarını" söyledi.

Kayıtsız göçmenlerin daha hızlı bir prosedürle sınırdışı edilmesini içeren bir yasayı Meclis'e sunan Darmanin, "Bu sınırdaki bekleme merkezleri Fransa toprakları sayılmayacak ve göçmenler bu merkezi terk edemeyecekler. Sığınma hakkı almayanlar doğrudan bekleme alanından kendi ülkelerine gönderilecek. Eşit dağıtım sistemine göre, Fransa'ya gelen göçmenlerden yalnızca 80'i Fransa'da kalacak. Geri kalanlar, Almanya, Lüksemburg, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan, Litvanya, Malta, Portekiz ve İrlanda olmak üzere 9 AB ülkesine dağıtılacak" dedi.

Gerald Darmanin, göçmenlere uygulanacak prosedürü detaylandırarak, aralarında Suriye gibi savaşan ülkelerden gelen göçmenlerin, önce sağlık hizmetleri alacağını, ardından istihbarat servisleri tarafından güvenlik taramalarına tabi tutulacağını, daha sonra Fransız Mültecileri Koruma Dairesi (Ofpra) tarafından sığınma taleplerinin değerlendirileceğini açıkladı.

Fransa polisi bugün yaptığı açıklamada, "Fransız-İtalyan sınırındaki güçlendirilmiş kontrolların, dağlarda olanlar dahil bir düzineden fazla geçiş noktasında devreye girdiğini" söyledi. Polis, 24 saat sınır güvenliği sağlanması için yaklaşık takviye 500 polis ve jandarma seferber edileceğini bildirdi.

Paris ve Roma arasında kavga

Fransız İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, deniz hukuku zorunlu kıldığı halde, limanlarını Ocean-Viking gemisine açmayı reddeden yeni aşırı sağ İtalyan hükümetini sert bir dille eleştirerek, "İtalyan hükümetinin tutumu son derece insanlık dışı. Şu anda İtalya'da bulunan 3 bin 500 göçmenin ülkemize kabulünü içeren kararı askıya alıyoruz. Bu tutumlarının, ikili ilişkilerimizin diğer alanlarında da sonuçları olacaktır" dedi.

Göreve yeni başlayan ve ilk diplomatik krizini Fransa ile yaşayan aşırı sağcı İtalyan Başbakan Giorgio Meloni ise Avrupa düzeyinde sağlanan dayanışma mekanizmalarının yeterli olmadığını, tüm yükü İtalya'nın omuzlandığını savunarak, göç konusunda AB'li ortaklarından daha fazla dayanışma sergilemeleri çağrısı yaptı.

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi dün yaptığı açıklamada, İtalya'nın sadece bu yıl 90 bin kişiyi ağırladığını belirterek, "Yalnızca 234 göçmeni karşılama talebine Fransa'nın tepkisinin tamamen anlaşılmaz" olduğunu söyledi.

Deniz hukuku ne diyor?

Uluslararası hukuka göre, denizde kurtarılan kişilerin "en yakın güvenli limanda" karaya çıkarılması kuralı var. Ancak Ocean-Viking'in bu kural çerçevesinde Roma'ya yaptığı çağrılar dikkate alınmadı.

Fransız Bakan Gerald Darmanin'ın atıfta bulunduğu deniz hukukunda, "kurtarılan göçmenleri" hangi ülkenin kabul edeceği konusunda bir açık hüküm bulunmuyor. Bu konuda net bir hükmün olmaması da kıyı ülkeleri arasında gergin tartışmaların yaşanmasına yol açıyor.

SOS Mediterranee direktörü Sophie Beau, bir kez daha AB hükümetlerinden "acil olarak, kalıcı bir dağıtım mekanizması yerleştirmesini" istedi.

Fransa Terre d'Asile (Fransa Sığınma Ülkesi) derneğinin başkanı Delphine Rouilleault da AB'nin, "taahhütlerine uyması için İtalyan hükümeti üzerindeki baskıyı artırması gerektiğini" dile getirdi.

"Olmayan bir El Dorado"

Göçmenlerin Fransa'ya gelişleri, sağ ve aşırı sağda sert tepki görürken, sol partiler ise Fransa'nın "insani değerlerine yaraşan kararını" selamladı.

Aşırı sağcı lider Marine Le Pen, kayıp altın şehir El Dorado efsanesine atıfta bulunarak, "Bu kesinlikle İtalyan hükümetinin kararı değil. Göçmenlere olmayan bir El Dorado umudu veriliyor. Bugün ülkemiz liderinin sesiyle, bu baskıya boyun eğdi. Bu sanırım bir dizi geminin Fransa'ya demirlemesinin başlangıcı. Bu gemiler, göçmenleri geldikleri limana geri göndermeli" dedi.

Aşırı sağcı Eric Zemmour da Ukraynalı göçmenlerin Hıristiyan ve Avrupalı olmaları nedeniyle Afrikalı göçmenlerden farklı değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "O göçmenlerin o gemide, o geminin de Fransa'da hiçbir işi yok. Bu göçmenler derhal ülkelerine geri gönderilmeli. Bu Macron tarafından alınan skandal bir karardır. Herkesi ağırlama kapasitemiz yok" dedi.

Akdeniz'de bu yıl 1891 göçmen kayboldu

Uluslararası Göç Örgütü'ne göre yılın başından bu yana, "Avrupa'ya ulaşmaya çalışan 1891 göçmen" Akdeniz'de kayboldu.

Haziran ayından bu yana uygulamaya konulan "Sığınmacıların Yeniden Yerleştirilmesi Sistemi" ile Fransa ve Almanya dahil AB'ye üye 10’dan fazla devletin, İtalya, Kıbrıs, Yunanistan, İspanya ve Malta gibi kıyı ülkelere gelen 8 bin göçmeni, gönüllü olarak karşılaması gerekiyordu.

Ancak, bu mekanizma kapsamında yalnızca yaklaşık 100 göçmen yeniden yerleştirildi. İtalya bu rakamın yetersiz olduğundan şikayet ediyor.


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG