Erişilebilirlik

Fransa'da 24 Nisan'ı Anma Töreni


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve rakibi sosyalistlerin adayı François Hollande, birbiri ile karşılaşmadan Ermeni soykırımının yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan’da 1915 olaylarının 97. anma törenlerine katıldı. Her iki lider de konuşmasında, seçilmeleri durumunda derhal inkar yasasını yeniden getirme sözü verdi.


Fransa’nın Kanada Meydanı’na dikilen, 1915’de kovuşturulan ve yurt dışında kahrından ölen Ermeni müzisyen Komidas’ın anıtı önünde düzenlenen anma törenine önce PS’in yarışı ilk turda kazanan cumhurbaşkanı adayı François Hollande geldi. Soykırım konusunda hiçbir zaman ‘duruma göre pozisyonunu değiştirmediğini söyleyen Hollande, "İnkar yasası Anayasa Mahkemesi’nden döndü. Ama aday olarak bir kez daha karşınızda yeniliyorum. Kazanırsam yasayı yeniden gündeme getireceğim," dedi. Hollande, "Eğer Fransızlar beni Cumhurbaşkanı olarak seçerse, her yıl Cumhurbaşkanı olarak 24 Nisan anma törenlerine katılacağım. 2015 yılındaki anmalara da Cumhurbaşkanı olarak katılmak istiyorum,"dedi.

Sarkozy : "Türkiye Tanısın"

Cumhurbaşkanlığı tören kıtası ile alana gelen ve Komidas anıtına çelenk koyan Sarkozy de, yeniden seçilirse kendi inisiyatifi ile gelen yasayı yeniden Haziran ayında gündeme getireceğini açıkladı.Erivan ziyaretinde soykırım anıtını ziyaret ettiğinde ‘alt üst olduğunu’ ve bunun üzerine inkar yasasını getirdiğini dile getiren Sarkozy, "Dünyada geçmişine bakmadan büyük olan bir ülke yok. Bir ülkenin büyük olması için nüfusu ve ekonomisinin büyük olması yetmez. Tarihine bakma cesaretini gösterirse o zaman büyük olduğunu gösterir. Acılar karşılaştırılmaz ama Fransa bunu harkiler (Cezayirle savaşta, Fransa’dan yana olan cezayirliler) için yaptı. Hatamızı kabul etmezsek affedilmeyiz. Bütün dünyanın kabul ettiği bir gerçeği tespit etmek için tarihçiler komisyonu kurulması önerilemez. Büyük bir millete büyük bir üleye, Türkiye’ye sesleniyorum. Türkiye tarihi ile yüzleşsin," dedi.

Sarkozy’ye Alkış

Fransa’da ilk kez bir Cumhurbaşkanı ve bir cumhurbaşkanı adayı, üstelik de cumhurbaşkanlığı muhafız alayının katılımıyla 24 Nisan anma törenlerine katılıyor. Törende, Hollande’a ilginin Sarkozy’ye göre daha az olması ve inkar yasasını gündeme getiren Sarkozy’nin sık sık "Cumhurbaşkanı Sarkozy" sloganları eşliğinde alkışlanması dikkat çekti. Sarkozy, konuşmasının ardından bir dakikalık saygı duruşuna katıldı ve anıta çelenk koydu.

XS
SM
MD
LG