Erişilebilirlik

Fransa’da Babaya da Doğum İzni


Fransız Senatosu, kamuoyunda aylardır tartışılan kadın erkek eşitliği yasasını kabul etti. Yasayla, babaya da 6 ay doğum izni alabilme hakkı getirilirken, aile içi şiddet, boşanma durumunda çocukların paylaşımı, genç kızların güzelik yarışmalarında ya da reklam sektöründe cinsel obje olarak kullanılmasına sert önlemler getiriliyor. Yasayı Fransızların yüzde 89’u destekliyor.

Yasanın en temel değişikliği, erkeğe de doğum izni getirmesi. Yasa yüzde 97’si kadınlar tarafından alınan doğum izninin babalar tarafından da alınmasını kolaylaştırıyor. 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren, birinci çocuklarını dünyaya getiren bir çifte tanınan altı aylık ücretli doğum izni bir yıla uzatılacak. Ancak ikinci altı aylık dilimin, diğer eş tarafından alınması şartıyla. İkinci çocuk sahibi olan çifte ise 2 buçuk yıl doğum izni hakkı tanınıyor. Ancak 6 aylık dönemi babanın alması durumunda 3 yıla uzatılabilecek. Hükümet bugüne kadar yalnızca 18 bin babanın faydalandığı doğum izni sayısını 100 bine çıkarmayı hedefliyor.

Yasayla ayrıca aile içi şiddete karşı alınacak önlemler güçlendiriliyor. Şiddet uygulayan eşin evden uzaklaştırılmasına ilişkin düzenlemeler sertleştiriliyor, uyulmaması durumunda cezalar artırılıyor. Ayrıca doğrudan aile içi şiddet vakalarının bildirileceği bir hat kurularak, bu hattın tüm illerde etkin biçimde kullanılması için gerekli alt yapının oluşturulması öngörülüyor. Suçun tekrarı durumunda, şiddet kullanan eşe, ‘sorumluluk stajı’ndan geçme zorunluluğu da getiriliyor.

Mini-miss yarışmalarına yasak

UMP’li eski Bakan Chantal Juano’nun Senato’da da geniş kabul gören önergesi ile yasaya bir madde eklenerek, genç kızların 16 yaşından önce güzellik yarışmalarına katılmaları engellendi. Ülkede yoğun olarak düzenlenen mini miss yarışmaları da 2014 yılından itibaren yasaklanıyor. Radikal sol grup tarafından eklenen bir önerge ile de, boşanma halinde çocuğun otomatik olarak anneye verilmesinden çok, çocukların durumu göz önünde bulundurularak, babaya da eşit paylaşım hakkının getirilmesi de kabul edildi.

Şirketlere ve partilere ceza

Bu arada özel şirket ve siyasi partilerde kadın kotalarına uyulması zorunluluğu da yasa ile teminat altına alınıyor. Bünyesinde 50’den fazla işçi çalıştıran ve kadın kotasına uymayan şirketlere ‘kamu ihalelerine erişimleri engellenecek. 2017 seçimlerinden itibaren de kota kriterlerine uymayan siyasi partilere sert cezalar gelecek. İşadamları Derneği MEDEF, mali cezanın zaten var olduğunu, kamu ihalelerinden men cezasının çok ağır olacağını, bunun çifte cezalandırma anlamına geldiğini dile getiriyor. Ancak bakan sayısı açısından kadın erkek eşitliği kotasına tam uyan hükümet şirketleri kamu ihaleleri silahı ile vurmakta kararlı.

Fahişeler değil müşterileri cezalandırılsın

Senato’da bu yasa geçerken, Ulusal Meclis Kadın Hakları Komisyonu da, park ve sokaklardaki fahişelik sorununa son vermek için kolları sıvadı. Hükümetin yasa tasarısı üzerine Komisyonun hazırladığı ve Meclis Başkanı’na sunduğu raporda, “orman ve yol kenarlarındaki fahişelere” giden müşterilerin 1500 Euro para, 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını öngörülüyor. Suçun tekrarı durumunda cezalar daha da artırılıyor. Kadın Hakları Komisyonu raportörü Maud Olivier, “Biz uygulamayı tersine çeviriyoruz. Kadınlar fuhuş çetelerinin kurbanı, onlara suçlu muamelesi yapmamalıyız. Kadınları değil, onlara giden müşterileri cezalandırıyoruz. Fikirleri değiştirmek için bu yasayı getiriyoruz. İnsanlara cinsel ilişki için para ödeme yönteminin normal olmadığını öğretmemiz gerekir” diyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG