Erişilebilirlik

Fransa’da Cami Girişine Kesik Domuz Başı Bırakıldı


Yaklaşık 4.5 milyon Müslümanın yaşadığı Fransa’da Ramazan ayında tartışma yaratacak olaylar birbiri ardına patlak veriyor. Son olarak Muhammed Merah’ın 2 cinayet işlediği Montauban kentinde, bu sefer de ırkçı fanatikler, kent camisinin girişine kanlar içinde iki kesik domuz başı koydu.

"Bu Irkçı Bir Provokasyondur"

Sabah saatlerinde camiye ibadet için gelen yurttaşlar tarafından bulunan domuz başları ve sızan kanlar görenleri dehşete düşürdü. Cami girişini tümüyle kana bulayan fanatikler, daha önce de aynı cami duvarlarına İslam karşıtı sözler yazmışlardı. Fransız İslam Konseyi İslamafobi İzleme Komitesi Başkanı Abdullah Zekri, "Bu Fransa’da bir ilk değil. 2009 yılında da domuz ayakları Castres ve Reims kenti camilerinin giriş kapısına asılmıştı. Ama bu kadar kanlı bir olay ilk kez oluyor," dedi. Zekri, Fransa’da islamafobi eylemlerin 2012 yılının ilk 3 ayında yüzde 15 arttığına dikkat çekerek, Bunun Ramazan ayında yapılması ırkçı bir provokasyondur," diye konuştu.

İçişleri Bakanı : "Öfkeliyim"

Fransız İçişleri Bakanı Manuel Vals, Montauban Cami yönetimine gönderdiği mektupta, "Fransız müslümanlarının onurunu zedeleyen bu hakaret karşısında ne kadar öfkeli olduğumu bilmenizi isterim. Güvenlik birimlerimiz, sorumluların yakalanması ve adalete teslim edilmesi konusunda kararlıdır," dedi. Belediye Başkanı Brigitte Barèges, "Bu iğrenç eylemi kınıyorum » derken, Kent valisi ise, « Müslümanlar burada uzun yıllardır huzur içinde yaşıyordu. Üstelik de çok iyi entegre olmuş bir müslüman topluluğumuz var. Elimizde, failler hakkında bir ipucu ya da delil yok. Sanıyoruz münferit bir olay," diye açıklama yaptı.

"İnsanlar Akıllarını Yitirdi"

Muhammed Merah cinayetleri ile travma yaşayan Montauban halkı ise kesik domuz başı provokasyonu ile yeniden sarsıldı. Yetkililer halkı sakinleştiren açıklamalar yaparken Cami imamı Hacı Muhammed ise, "Neler olup bittiğini anlamıyorum. İnsanlar akıllarını yitirdi. Biz dinler arası diyalog için çalışırken dine saldırıyorlar. Özellikle de Ramazan ayında bunlar tehlikeli eylemler," diye konuştu. Fransa’da daha önce de kara çarşaflı bir kadının kimlik kontrolüne karşı çıkması ; ayrıca Genevilliers Belediyesi’nin oruç tuttukları gerekçesiyle yaz kampı gözetmenlerini önce görevden alıp sonra Ramazan ayında provokasyon olmaması için görevlerine geri döndürmesi ile kamuoyunun gündemine oturan tartışmalar yaşanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG