Erişilebilirlik

Fransa'da Gergin 1 Mayıs


Fransa'da ikinci turu 7 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde hem işçi sendikalarının hem de politikanın ikiye bölünmesi nedeniyle ülkede 1 Mayıs gergin görüntülere sahne oldu.

İlk turu aşmayı başaran iki adaydan aşırı sağcı Marine Le Pen'e karşı protesto gösterileri yükselirken, Paris'teki 1 Mayıs yürüyüşünde 150 kadar genç, polisle çatıştı. Seçimlerde artık son haftaya girilirken, Macron ve Le Pen de Paris'te iki ayrı miting düzenleyerek, eleştirinin tonunu yükselttiler.

Başkent Paris'teki 7 büyük işçi konfederasyonu, tıpkı baba Le Pen'in Jacques Chirac ile 2'inci tura kaldığı 21 Nisan 2002'de olduğu gibi, milyonlarca işçiyle 1 Mayıs eylemi yaparak, aşırı sağa karşı güçlü bir mesaj vermek için bir araya geldi. Ancak Paris'in en büyük iki işçi konfederasyonu CGT (Confederasyon Generale du Travail) ile CFDT (Confederation Fransçais Democratique du Travail), Fransa'da aşırı sağın ikinci tura kalmasına karşı ortak yürüyüş yapma konusunda anlaşamadılar. CGT, hiçbir aday desteklenmeden 1 Mayıs yürüyüşünün "Le Pen'e karşı yürüyüş" olarak isimlendirilmesini isterken, CFDT "Le Pen'e karşı Macron'u destekleyince" başkent Paris'te iki ayrı kortej, iki ayrı yürüyüş düzenlendi.

CGT ve 3 diğer işçi konfederasyonu, Republique Meydanı'ndan Nation Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. CFDT ve Unsa ise Jaures ve Stalingrad Meydanı'nda gösteri yapmayı kararlaştırdı. Onbinlerce işçinin katıldığı CGT'nin korteji saat 15.00 sularında, Bastille Meydanı'na açılan Beaumarchais Bulvarı'na ulaştığında 150 kadar yüzleri maskeli ve siyah giysiler içindeki genç kortejin başına geçti.

Kendilerini "Black Bloc" olarak adlandıran ve " anti-sistem, anti-faşist, anti-kapitalist" olduğunu söyleyen gençler, polise taş, şişe ve molotof kokteyli atmaya başladılar, otobüs duraklarını ve vitrin camlarını kırdılar. Polis ise gençlere ses bombası ve göz yaşartıcı bomba ile yanıt verdi. Çatışmalarda atılan molotof kokteyli ile yüzü yanan 1 polis memuru ağır toplam 3 polis yaralandı. Polis, göstericiler ile radikal grup arasındaki bağı kopararak, gençleri kortejden ayırınca çatışmalar sona erdi. Polis, olaylarda 4 gencin gözaltına alındığını açıkladı.

Fransa genelinde düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları için 9 bin polis, jandarma ve asker görev yaptı. Yalnızca başkent Paris'te gösteri güvenliğini sağlamak için 2 bin polis görevlendirildi.

Adayların mitingi

Fransa genelinde 1 Mayıs kutlamaları sürerken adaylar da 1 Mayıs dolayısıyla başkent Paris'te iki ayrı salonda dev mitingler düzenlediler. Önce Fransız aşırı sağının kurucusu Jean Marie Le Pen, her yıl olduğu gibi 1 Mayıs'ı "Jean Darc'ı anma günü" olarak kutladı. Baba Le Pen, ikinci tura kalan kızı Marine Le Pen'e destek vererek, seçimlerin favori ismi Emmanuel Macron'a yüklendi.

Merine Le Pen de öğle saatlerinde Villepint'ta gerçekleştirdiği mitingde, rakibi Macron'u sert eleştirerek, "İşçilere, çalışanlara, yoksullara sesleniyorum. Finans dünyasının temsilcisi Macron'u desteklemeyin. Finansın adayına değil, Fransa'nın adayına oy verin" dedi.

Le Pen'in mitinginin ardından yerel saatle 17'de seçmenlerinin karşısına çıkan liberal aday Emmanuel Macron ise, "Hakarete, nefrete, aşırı sağa karşı, biz aydınlık geleceğimizi kuracağız. Yalnızca önümüzdeki 56 yıl için değil, geleceğin Fransa'sı için oy vereceksiniz. FN Fransa'nın partisi değil, Fransa karşıtı bir partidir. Fransa'yı birleştirmek değil bölmek istiyor. Sandığa gidin ve bu anlayışa son verin" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı François Hollande'ın eski eşi ve Çevre Bakanı Segolene Royal de mitinge katılarak Macron'a destek verdi. Adaylar, 7 Mayıs'ta sandığa gitmeden önce, 3 Mayıs akşamı televizyon ekranlarında yüz yüze gelerek tartışacak. Yapılan son anketler ise halen Macron'un ikinci turu yüzde 61 oyla alacağını, Le Pen'in ise yüzde 39'da kalacağını gösteriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG