Erişilebilirlik

Fransa'da Hükümet Sarı Yelekliler'e Yanıt Hazırlıyor


Fransa'da hafta sonu düzenlenen üçüncü Sarı Yelekliler eyleminde yaşanan şiddet olaylarının ardından, hükümet krizden çıkış için çözüm arayışına girdi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Edouard Philippe'e muhalefet liderleri ve Sarı Yelekliler'in temsilcileriyle görüşme görevi verirken, kendisi de perde arkasından krizi yönetmek için çalıştı. Macron, muhalefet liderleriyle yapılan görüşmelerin ardından, Elysee Sarayı'nda Başbakan Philippe, maliye ve bütçe bakanlarıyla toplanarak, akaryakıt vergilerine isyan eden halka verilecek yanıtı belirledi.

Başkent Paris ve Fransa genelinde Cumartesi günü yapılan eylemlerde meydana gelen şiddet olaylarının şokuyla haftayı kapatan Fransızlar, Pazartesi gününe bu sefer de ambulansçıların eylemiyle uyandı.

Mecliste görüşülmekte olan Sağlık Reformu'nda yer alan 80'inci madde ile küçük ambulans şirketlerinin sonunu getiren düzenlemeye karşı çıkan sağlık çalışanları, 500 kadar ambulansla meclis binasının önüne geldi.

Meclis binasının önündeki Concorde Meydanı'nı tümüyle kaplayan ambulans şirketi çalışanları, gün boyu sirenlerini hep birlikte açarak, kulakları sağır eden sirenlerle seslerini milletvekillerine duyurmaya çalıştı.

Eylem akşam saatlerinde Sağlık Bakanı Agnes Buzyn'in bir heyeti kabul edeceğini açıklamasıyla sakinleşse de, alanda kalmaya devam eden ambulanslardan birisi alev aldı. Eylemciler, sonuç alana kadar devam edeceklerini bildirdi.

Bu arada Pazartesi günü lise öğrencileri de Sarı Yelekliler eylemine destek veren gruba katıldı. Fransa genelinde 100 kadar lisede, öğrenciler tıkama eylemleri ve protesto gösterileri düzenledi. Ulusal Liseliler Birliği (UNL), tüm liselere, Sarı Yelekliler'e desteğin yanısıra, hükümetin eğitim politikalarını protesto etmek için 7 Aralık Cuma günü eylem çağrısı yaptı.

Sarı Yelekliler'in bir bölümüyse taşrada eylemlerine devam etti. Ülkede, benzin istasyonlarına akaryakıt dağıtan petrol rafinerilerini bloke eden Sarı Yelekliler, hükümetten adım atmasını beklediklerini, aksi takdirde 7 Aralık Cuma günü yeniden sokağa çıkacaklarını dile getirdi.

Macron'dan çevik kuvvete prim müjdesi

Bu arada Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şiddet olaylarında görev yapan çevik kuvvet ekiplerine teşekkür etmek için öğle yemeğini Paris'in 20'inci bölgesinde görev yapan çevik kuvvet polisleriyle yedi. Macron, burada çevik kuvvet birimlerine, ek istisnai prim ödeneceğini, bunun için İçişleri Bakanlığı'na talimat verdiğini duyurdu. Elysee Sarayı, Macron'un, olaylara çözüm arama çalışması nedeniyle, önümüzdeki Çarşamba ve Perşembe günü Sırbistan'a düzenlemeyi planladığı ziyareti ertelediğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Christophe Castaner de akşam saatlerinde ambulansçıların siren sesleri içinde çalışan Ulusal Meclis'e gelerek, özel komisyona hafta sonu patlak veren şiddet olayları hakkında bilgi ve ifade verdi. Castaner, yarın da muhalefetin çoğunlukta olduğu Senato'da senatörlerin sorularını yanıtlayacak.

Paris'te şiddetin bilançosu 4 milyon Euro

Sarı Yelekliler'in taleplerine çözüm önerileri getirmek için çalışan Başbakan Edouard Philippe ise, başbakanlık binasında muhalefet liderleriyle görüşerek, onların önerilerini dinledi. Philippe'le ilk görüşmeyi yapan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Cumartesi yaşanan şiddet olaylarının kentte 3 ila 4 milyon Euro civarında zarara yol açtığını söyledi.

Muhalefetten morotoryum çağrısı

Başbakan Philippe'le görüşen aşırı sağ Ulusal Bütünleşme Partisi lideri Marine Le Pen'le radikal sol Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisi temsilcileri "parlamentonun feshedilmesini" istedi. Le Pen, parlamentonun feshedilmesinin ardından 'erken seçime gidilmesi, akaryakıt vergilerinin kaldırılması ve asgari ücretin artırılmasını' talep ettiklerini anlattı.

Sosyalist Parti Genel Sekreteri Olivier Faure, görüşmenin ardından, "hükümetin nihayet olayın ciddiyetinin farkına vardığını" belirterek, "Başbakandan derhal vergi artışlarını durdurarak, halkın alım gücünü yükseltecek adımlar atmasını, aksi takdirde Komünist Parti (PCF) ve Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) tarafından verilen gensoru önergesine bizim de katılacağımızı söyledim. Fransızların taleplerine kalıcı çözümler bulunmalı. Ayrıca göreve gelir gelmez kaldırdıkları varlık vergisi ISF'i yeniden inşa etmelerini talep ettik" diye konuştu.

Kültür Bakanı ve Agir Partisi Başkanı Franck Resiter de, Başbakan Philippe'in bir kaç gün içinde "Sarı Yelekliler'in taleplerine güçlü yanıt verecek bir açıklama" yapacağını söyledi.

Ana muhalefet merkez sağ parti Cumhuriyetçiler'in lideri Laurent Wauquiez, referanduma gidilmesini önerirken, tüm muhalefet partileri iktidardan "derhal moratoryuma giderek, vergi artışlarını durdurması ve halkın alım gücünü yükseltecek bir çalışma yürütmesi" talebinde birleşti.

Salı günü Başbakan Philippe'le görüşmesi beklenen Sarı Yelekliler, "aldıkları tehditler nedeniyle" bu randevuya gitmeyeceklerini duyurdu. Hükümet adım atmadan, bir grubun kendileri adına başbakanlığa gitmesine öfke duyan Sarı Yelekliler, "önce hükümet adım atacak" diyerek görüşmek isteyenleri engelledi.

Elysee'de gece mesaisi

Muhalefete "hızlı adım atma" sözü veren Başbakan Edouard Philippe, muhalefet liderileriyle görüş alışverişinin ardından Elysee Sarayı'na geçti. Elysee'deki toplantıya Maliye Bakanı Bruno le Maire ile Bütçe Bakanı Gerald Darmanin da katıldı. Başbakan Philippe, Çarşamba günü meclis, Perşembe günü de senatoda konunun tartışılacağını duyurdu. Hükümetin eylemlere yanıt olarak sunacağı çözüm önerilerini parlamentonun iki kanadıyla yapılacak toplantılar öncesi açıklaması bekleniyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG