Erişilebilirlik

Fransa’da 10 Irkçı Militana Operasyon


Fransa’da, camilere ve bazı politikacılara saldırı hazırlığında olduğu açıklanan 10 aşırı sağcı militan gözaltına alındı. Militanların, Haziran ayında aynı gerekçeyle tutuklanan aşırı sağcı militan Logan Alexandre Nisin ile bağlantılı hareket ettikleri ve saldırı için silahlı eğitim aldıkları açıklandı.

Terörle Mücadele (SDAT) ve İç güvenlik birimlerinin (DGSI), Marsilya kentinde ve Paris’in Saint Denis banliyösünde ortak yürüttüğü operasyonda, 1’i kadın 10 kişi gözaltına alındı. Tutukluların Haziran ayında, Fransa’nın güneyindeki Vitrolles kentinde yakalanan aşırı sağcı militan 21 yaşındaki Logan Alexandre Nisin ile hareket ettikleri ve aralarında radikal sol lider Jean Luc Melenchon ve Hükümet sözcüsü Bakan Christophe Castaner ile Müslümanların camilerine saldırı hazırlığında oldukları bildirildi.

“Cihatçı saldırıların intikamı”

Haber kanalı BFM’den terör uzmanları, aşırı sağcı grubun, Facebook sayfası ve iç yazışmalarında, “cihatçı saldırıların intikamını almak için saldırı hazırlığında olduklarını” açıkladı. Logan Alexandre Nisin’in de tutukluluğu sırasında verdiği ifadede, siyah, cihatçı ve göçmenlerden hesap soracaklarını, özellikle Avrupa’yı hedef alan cihatçılardan intikam alacaklarını söylediği belirtildi. Nisin’in mahkeme ifadesinde açıkça saldırı düzenleyecekleri politikacıların isimlerini dahi sıraladığı da kaydedildi.

İç istihbarat birimlerinde aşırı sağcı gruplarda yer aldığı için, S fişi ile terör şüphelileri arasında kaydı bulunan Logan Alexandre Nisin, 28 Haziran’da polis tarafından tutuklanmıştı. Norveç’te Temmuz 2011’de Utoya adasında toplanan 77 genci kurşuna dizen ırkçı saldırgan Andreas Breivik’e adadığı Facebook sayfasında Nisin, “Arap, siyah, eroin satıcısı, göçmen, cihatçı, senin de onları öldürme hayalin varsa, bize katıl” çağrısı yaptığı ortaya çıkmıştı. Nisin’in evinde yapılan aramada üç silah, bir av tüfeği ve kurşun geçirmez yelek bulunmuştu.

İç İstihbarat Şefi uyarmıştı

DGSI eski Başkanı Patrick Calvar, Temmuz ayında Meclis Paris Saldırılarını Araştırma Komisyonu’na bilgi verirken, aşırı sağ ile Müslüman dünyası arasında çıkabilecek bir çatışmadan endişe duyduklarını dile getirmişti. Calvar, “Bir gün aşırı sağ ve Müslüman dünyası arasında çıkacak çatışmalar göreceğiz. İslamcı demiyorum dikkat edin, Müslüman dünyası diyorum. Günü geldiğinde, diğer tip aşırı gruplarla da ilgilenmek zorunda kalacağız. Çünkü böyle giderse çatışma kaçınılmaz” ifadelerini kullanmıştı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG