Erişilebilirlik

Fransa'da Macron Dönemi Resmen Başladı


Fransa'da 7 Kasım'da yapılan ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Emmanuel Macron, seçimlerden tam bir hafta sonra, Elysee Sarayı'nda düzenlenen törenle resmen Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.

Ülkenin en genç cumhurbaşkanı olarak tarihe geçen Macron, "gençlerin umut ettiği ve Fransızlar'ın yeniden kendilerine güvendiği bir Fransa" yaratmak istediği mesajını verirken, Hollande da, iktidarını, "Ülkeyi devraldığım halinden daha iyi durumda bırakıyorum" diye özetledi. Macron, Pazartesi günü başbakanının ismini açıkladıktan sonra, Berlin'e uçarak Almanya Başbakanı Angela Merkel'le bir araya gelecek.

Nükleer kodları aktardı

Elysee Sarayı'nda geleneksel olarak düzenlenen devir teslim töreni sabah saat 10.00'da Hollande'ın, görevi devretmek için beklemek üzere Elysee'nin giriş merdivenlerine inmesiyle başladı. Aynı anda yeni Cumhurbaşkanı Macron da saraya geldi. Ardından Macron, Elysee'ye gelir gelmez Hollande ile makamında 1 saat baş başa görüştü. Görüşmede Hollande, yalnızca Cumhurbaşkanı'nın bilmesi gereken "Fransa'nın nükleer kodlarını, devlet sırlarını ve devam etmekte olan operasyonlarla ilgili bilgileri" Macron'a aktardı.

"Devraldığımdan daha iyi bırakıyorum"

Görüşmenin ardından Hollande ve Macron birlikte Elysee Sarayı'nın girişine geldi. Yine gelenek olduğu üzere Macron arabasına kadar Hollande'a eşlik etti. Hollande, Elysee çalışanlarının alkışları arasında Elysee'yi terkettikten sonra, Sosyalist Parti'ye giderek partililere hitap etti. Partinin girişinde dev bir "Merci ! /Teşekkürler" pankartıyla karşılanan Hollande, "Elbette yapılacak eksik kalan daha çok şey var. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim, ülkeyi devraldığım halinden daha iyi durumda bırakıyorum" diye konuştu.

Macron'dan "genç nesil ve AB" vurgusu

Hollande partililere veda ederken, Macron da Elysee'nin Balo Salonu'nda düzenlenen törenle resmen Cumhurbaşkanı oldu. Macron, Fransa'nın en genç Cumhurbaşkanı olarak da tarihe geçti.

Törende Macron'un seçimleri kazandığını resmen bildiren Anayasa Konseyi Başkanı Laurent Fabius, "Ülkesinin insanı olmak için zamanının insanı olmak gerekir" diyerek 39 yaşındaki Macron'un genç yaşına vurgu yaptı.

Macron da konuşmasında Fransızlar'ı birleştirme ve gençlere umutlu bir gelecek yaratma sözü verdi.

Dünyanın en büyük ülkelerinden birisi olan Fransa'nın kendine olan güvenini yeniden yakalamak dışında bir ihtiyacı olmadığını söyleyen Macron, "Hedefim Fransızların yeniden birlik içinde olması ve yeniden özgüvenini kazanması" dedi.

Daha güçlü bir Avrupa vurgusu da yapan Macron, "Daha güçlü, etkili, daha demokratik, daha politik bir Avrupa'ya ihtiyacımız var. Bunun için bu akşamdan itibaren çalışmaya başlıyorum" diye konuştu.

Macron, görevi resmen devralmasının ardından Champs Elysee Caddesi'nden Zafer Takı'na kadar halkı selamladı. Bu arada askeri temsil binalarının bulunduğu İnvalides'de yeni cumhurbaşkanı için 21 adet top atışı yapıldı.

Macron, her Fransız Cumhurbaşkanı'nın sembolik olarak "önem verdiği bir konuda bir ziyaret gerçekleştirmesi" geleneğine de uydu. Terörle mücadele temasını seçen Emmanuel Macron, Percy Askeri Hastenesi'nde Afganistan ve Mali'de yaralanan 3 askeri ziyaret etti. Son olarak, Paris Belediyesi'nde düzenlenen törenle Macron, resmen görevine başladı.

İlk dış ziyaret Merkel'e

Fransız cumhurbaşkanları Nicolas Sarkozy'den bu yana oluşan bir gelenekle, Fransa-Almanya dostluğunu vurgulamak için göreve gelir gelmez ilk resmi dış ziyaretlerini sembolik olarak Berlin'e düzenliyor. Macron da bu geleneğe uyarak yarın önce başbakanının ismini açıklayacak. Ardından da uçağa atlayarak Merkel'le görüşmeye gidecek.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG