Erişilebilirlik

Fransa'da 'Merkelofobi' Tartışması


Nicolas Sarkozy dönemindeki sıkı işbirliği nedeniyle ‘Merkozy’ diye anılan Fransa-Almanya çifti şiddetli geçimsizlikten hızla boşanmaya doğru gidiyor. Fransa’nın iktidar partisi PS’in Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde hazırladığı AB Konvansiyonu’nda Merkel’den ‘katı egoist’ diye söz etmesi iki ülke arasında kriz yarattı.

Fransız solunda önce Sosyalist Parti’nin (PS) sol kanadı, ardından Meclis Başkanı Claude Bartolone, ardından da partinin tümü Angela Merkel’e cephe aldı. Sosyalist Parti’nin AB ile ilişkilerini anlatan 21 sayfalık ‘Avrupa Birliği Konvansiyonu’nda Merkel hakkında zehir zemberek sözler kullanıldı. PS Genel Başkan Yardımcısı ve AB Sosyalist Grup (PSE) Başkan Yardımcısı Jean-Christophe Cambadelis’in başkanlığında hazırlanan Konvansiyonu’nda PS’liler, metinde «AB, Thatcher aksanıyla konuşan İngiliz Başbakanı ile tasarruf tedbirlerinden ödün vermeyen, serbest pazarı halkın önünde tutan katı egoist Merkel arasında sıkışmıştır. 25 Mayıs 2014’te yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, Merkel’e karşı Hollande’ın arkasında durmak ve bu konuları AB sosyalist Grubu’nda daha yoğun bir gündemle dile getirmek gerekir’ ifadesini kullandı.

'Egoist Merkel' metinden çıkarıldı

Hafta sonu boyunca iki ülkenin arasını açan krize Fransa’nın Almanca konuşan Başbakanı Jean Marc Ayrault müdahale etti. Ayrault, parti yönetimini arayarak Merkel ile ilgili bölümü Konvansiyon’dan çıkarılmasını sağladı. Ayrault Twitter hesabından da Fransızca ve Almanca olarak ‘Samimi ve yoğun bir Fransa-Almanya ilişkisinin AB’nin garantisi’ olduğunu söyledi.

'Kendi başarısızlığına günah keçisi arıyor'

Muhalefet partisinin ağır topları eski Başbakan François Fillon ile Dışişleri eski Bakanı Alain Juppe de ortak bir bildiri yayınlayarak Alman düşmanlığına son vermeye çağırdılar. Solun başarısızlığına günah keçisi bulmaya çalıştığını savunan iki sağ politikacı, Hollande’ı da ‘Fransız-Alman dostluğunu dinamitlemekle’ suçladı. Ancak Cambadelis PS’te bugün görüşülecek metinde ‘bir kişiyi değil bir politik anlayışı’ hedef aldıklarını dile getirdi.

Alman Hükümet sözcülüğü ise, Sosyalist Parti’yi değil, Fransız hükümetini muhatap aldıklarını dile getirse de, Fransa’da tüm gazetelerin manşetten gördüğü kriz iki ülkenin arasındaki çatlağı daha da derinleştirdi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG