Erişilebilirlik

Fransa’da OHAL Sona Erdi Muhalefet İtiraz Etti


Fransa eski Cumhurbaşkanı François Hollande döneminde birbiri ardına düzenlenen terör saldırılarından hemen sonra ilan edilen ve 6 kez uzatılan OHAL uygulamasını Hollande’ın yerine seçilen yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kaldırdı. OHAL Fransa’da resmi olarak 1 Kasım tarihi itibariyle sona erdi. Hükümet OHAL’i sona erdirmeden önce, güvenlik güçlerinin terörle mücadelede elini güçlendiren yeni “terörle mücadele” yasasını çıkardı.

Yeni yasada neler var?

Yeni yasayla polise tanınan “ev baskını kararını alma hakkı” korundu ancak ev baskınlarının ismi “ziyaret” olarak değiştirildi, gece baskınları yerine, saatleri de 06.00-21.00 arasında sınırlı tutuldu ve bir hakim onayı istenmesi şartı getirildi. Valilere ve İçişleri Bakanı’na, hakim onayı olmaksızın ibadet mekanlarını kapatma ve sınırlarda kimlik kontrolü yapma yetkisi verildi. Son olarak ev hapsi verilen kişilerin evlerinden çıkabilmeleri, kendi mahallerinde, kasaba ya da köylerinde dolaşabilme olanağı getirildi.

Olağanüstü Hal’in kaldırılmasına en sert tepkiyi aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen gösterdi. Yazılı bir açıklama yapan Le Pen, “New York halkı yeniden üzücü bir deneyim yaşadı. Böyle bir ortamda, ülkemiz böylesine büyük bir tehditle karşı karşıya iken, Fransa’yı silahsızlandırmak suçtur, politik İslam ve cihatçı terörle mücadele etmek için yeni anti-terör yasasına güvenemezsiniz” dedi.

İçişleri Bakanı bilançoyu açıkladı

Express Dergisi’ne söyleşi veren İçişleri Bakanı Gerard Collomb, OHAL sayesinde çok sayıda saldırının engellendiğini, pek çok gizli organizasyonun da ortaya çıkarıldığını açıkladı.

Bakan Collomb, 13’ü 2017 yılında olmak üzere 32 saldırının engellendiğini belirtti ancak bunların önemli bölümünün OHAL sayesinde değil, güvenlik birimlerinin ve istihbarat servisinin dikkatli çalışması sayesinde engellendiğini vurguladı.

Ev baskınlarında az sayıda tutuklama

İki yıl süren OHAL boyunca polis 4 bin 300 idari kararla arama olmak üzere toplam 4 bin 457 eve baskın düzenlendi. Baskınlarda gözaltına alınanlardan yalnızca 77 kişi hakkında hapis cezası verildi, 20 kadarı hakkında da anti-terör savcılığı soruşturma başlattı. OHAL döneminin en önemli farkı olan “hakim kararıyla değil, idari kararla, yani polis kararıyla yapılan ev arama ve baskın” sayısında artış olduğu belirlendi. Sadece son 6 ayda 58 ev baskını yapıldı. Bu baskınlarda toplam 763 silah ele geçirildi.

Ev hapsi uygulaması eleştirildi

OHAL uygulamasının ilk 6 ayında 400 kişi evinden çıkamadı. İki yıllık olağanüstü dönemde toplam 752 kişi hakkında “ev hapsi” kararı verildi. Bu kişiler ortalama 266 gün ev hapsine tabi oldular ve hergün karakola giderek imza vermek zorunda kaldılar. Bunlardan 8’i OHAL uygulamasının başladığı günden itibaren aralıksız 2 yıl boyunca ev hapsinde kaldılar. Halen 41 kişi hakkında ev hapsi kararı uygulanıyor.

19 dini mekan kapatıldı

OHAL bilançosunun bir başka önemli sonucu da kapatılan ibadet mekanları oldu. Radikal söylemleriyle ibadet edenleri “nefret, şiddet ve kine” sürükleyen eylemlerin tespit edildiği 19 ibadet mekanı kapatıldı. Bunlardan bazıları soruşturma sonunda yeniden açılırken halen 11 cami ibadete kapalı durumda.

Fransa’yı sarsan saldırılar

Paris’te 13 Kasım 2015’te Stade de France, Bataclan ve 3 ayrı barda düzenlenen saldırılardan sonra, Cumhurbaşkanı Hollande, OHAL’i uygulamaya koydu. Temmuz 2016’da bir daha uzatılmayacağını açıklamasından yalnızca bir kaç gün sonra, 14 Temmuz 2016’da Nice kentinde IŞİD mensubu bir terörist, dev bir kamyonu Promenade des Anglais adlı kordon yolunda insanların üzerine sürerek, 86 kişiyi öldürdü.

Fransa'da Saldırı
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

OHAL’i kaldırma tartışmaları bu saldırı ile rafa kaldırıldı. Daha sonra IŞİD’in politika değiştirerek güvenlik güçlerini hedef alması üzerine Champs Elysee’de ve Marseilles kentinde çeşitli saldırılar yaşandı. En son 30 Eylül tarihinde Paris’in lüks semtlerinden 16’ıncı bölgede bir apartmanın girişinde bir telefona kablolarla bağlı 4 tüp gaz patlatılamadan bulunmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG