Erişilebilirlik

Fransa'da Önseçim İçin Geri Sayım Başladı


Fransız sağının cumhurbaşkanı adayını belirleyecek önseçim kampanyası sona erdi. Fransızlar Pazar günü ön seçimlerin ilk turu için sandığa giderek sağın lider adayını belirleyecek. İlk kez yapılan ön seçimlerde seçmen kimliği belirlenmese de yarış 3 büyük aday arasında geçecek. Anketler eski Başbakan François Fillon, eski Başbakan Alain Juppe ve eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin önde olduğunu gösteriyor.

Son ana kadar yarış iki aday Sarkozy ve Juppe arasında geçiyordu ve Juppe açık farkla tüm anketlerde önde görünüyordu. France 2 Televizyonu’nda yapılan 3’üncü ve son tartışmanın hemen ardından yapılan anketler, eski Başbakan François Fillon’un önemli bir çıkış yaparak dördüncü sıradan her tartışmada daha da yükselerek birinci sıraya yükseldiğini gösterdi. Sağ seçmen arasında yapılan ankette Fillon yüzde 39 ile birinci, Sarkozy yüzde 25 ile ikinci, Juppe yüzde 25 ile üçüncü aday oldu.

Fransa genelinde yapılan ankette ise Fillon yüzde 33 oyla yine birinci, Juppe yüzde 32 ile ikinci, Sarkozy ise yüzde 18 ile üçüncü oldu.

Adaylar arasında kimin cumhurbaşkanlığı görevini en iyi şekilde yerine getireceği sorusuna ise ankete katılanların yüzde 49’u Alain Juppe, yüzde 25’i François Fillon, yüzde 19’u ise Nicolas Sarkozy yanıtını verdi.

Sol önseçimleri Ocak ayında

Adaylarını Ocak ayında yapılacak ön seçimle belirleyecek olan iktidardaki Fransız solu ise Cumhurbaşkanı François Hollande’ın aday olup olmayacağı kararını bekliyor. Eski ekonomi bakanı Emmanuel Macron’un istifa ederek cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıklaması, anketlerde popülaritesi yüzde 10’un altına kadar düşen Hollande’ın adaylığını daha da zorlaştı. Sol kanatta yapılacak önseçimler de bir ilke imza atacak. Ve ilk kez bir Cumhurbaşkanı doğal aday olmayacak, Hollande aday olursa, ön seçimlere katılarak diğer adaylara karşı mücadele etmek zorunda kalacak.

Marine Le Pen önde

Ülke genelinde tüm adaylar arasında yapılan anketlerde ise FN lideri Marine Le Pen birinci aday olarak görülüyor. Sağ ve sol partilerin ön seçimlerinden çıkacak adaylar Marine Le Pen’in karşısına ikinci turda kimin ikinci aday olarak kalacağını belirleyecek. Anketler Marine Le Pen’in yalnızca Hollande aday olarak ikinci tura çıkarsa kazanma ihtimali olduğunu, aksi takdirde sağın adayları karşısında kaybedebileceğini ortaya koyuyor. Nisan ve Mayıs aylarında iki turlu olarak yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun sağ ve aşırı sağ arasında geçmesi ihtimalinin de yüksek olduğu belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG