Erişilebilirlik

Fransa'da Sağlık Alanında OHAL İlanı


Fransız hükümeti, 17 Mart'ta halkı eve kapatma kararının ardından, şimdi de Corona virüsü ile mücadelede daha çok yetki alabilmek için sağlık alanında olağanüstü hal ilan etti. Ulusal Sağlık Kurumu Genel Müdürü Jerome Salomon, ülkede bir gün içinde 89 yeni ölüm olduğunu, böylece ölü sayısının 264'e, vaka sayısının da 9 bin 134'e yükseldiğini kaydetti.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Elysee Sarayı'nda düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Corona Virüsü ile daha etkin mücadele edebilmek amacıyla sağlık alanında olağanüstü hal ilan etme kararı aldıklarını söyledi.

Fransa'nın yüzyıl boyunca yaşadığı en ağır sağlık krizinden geçtiğini belirten Philippe, "Hükümet, yasanın 2'inci maddesiyle, Meclis'ten olağanüstü hal ilanı için yetki isteyecek" dedi.

Philippe, yasayla ayrıca kriz nedeniyle iptal edilen yerel seçimlerin ikinci turunun Haziran ayında yapılmasını da düzenlediklerini belirtti.

Sağlık alanında ilan edilecek bir olağanüstü hal durumu, hükümete, yurttaşların hareketlerini ve toplanma özgürlüğünü kısıtlama, Corona Virüs ile mücadele için gereken mal ve hizmetlere el koyma gibi yetkiler veriyor.

Ekonomik önlemler

Yasada ayrıca, krizden etkilenen ekonominin yeniden canlandırılması için alınacak önlemler de yer alıyor. Ekonomik önlemleri açıklamak için Başbakan'dan sonra söz alan Maliye Bakanı Bruno Le Maire, banka faizlerini garantilemek amacıyla 300 milyar, şirketlere yardım edebilmek için de 45 milyar euro ayıracaklarını duyurdu.

Le Maire, geçici işsizlik ya da "teknik işten çıkarma" gibi gelişmeler karşısında, hükümetin şirketlere mali destek sağlayacağını, ayrıca küçük ve orta ölçekli şirketlerin kira, elektrik ve gaz faturalarının ödenmesini zamana yayacaklarını da açıkladı.

Le Maire, büyük ya da küçük, hangi şirket bankalardan kredi isterse istesin, hükümetin tüm bu kredilere garantör olacağını, bunun için de 300 milyar Euro bütçe ayırdıklarını belirtti. Le Maire, "Bankaların, şirketlerden gelen kredi taleplerini reddetmek için hiçbir gerekçeleri kalmayacak" dedi.

Yeni bilanço: 264 ölü, 9 bin 134 vaka

Hükümet yetkililerinin hemen ardından, Ulusal Sağlık Kurumu Genel Müdürü Jerome Salomon, her akşam olduğu gibi virüsle yürütülen tıbbi mücadele ile vaka ve ölü sayısı hakkında bilgi verdi.

Salomon, ülkede bir gün içinde 89 yeni ölüm olayının gerçekleştiğini, böylece ölü sayısının 264'e, vaka sayısının da 9 bin 134'e yükseldiğini kaydetti. Bugüne kadar virüs nedeniyle 3 bin 626 kişinin hastaneye kaldırıldığını, bu vakalardan 931'inin durumunun ise ciddi olduğunu söyledi. Solomon, görece durumu iyi olan 5 bin 500 hastanın da evinde tedavi olduğunu ekledi.

Corona virüsü salgınında vaka sayısının her gün ikiye katladığını dile getiren Salomon, vakaların yüzde 50'sinin de 60 yaşın altında olduğuna dikkat çekti.

Salomon, Çarşamba günü boyunca 4 bin test yaptıklarını, krizin başından bu yana toplam 42 bin 500 test yapıldığını belirtti.

Kan bağışı çağrısı

Her akşam kameraların karşısına geçerek günlük olağan bilgileri aktaran Salomon ilk kez Fransızlar'dan kan vermelerini istedi. Salomon, "Ulusal kan bağışı çağrısı yapıyorum. Herkes evde ama kan bağışına devam edilmeli. Bağışta bulunacak kişilerin, bir belge doldurarak, dışarı çıkmasına izin verilecek. Elimizde 15 günlük kırmızı kan hücresi, 10 günlük de trombosit stoku var. Lütfen kan vermeye devam edin" dedi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG