Erişilebilirlik

Fransa'da Sokağa Çıkma Yasağı 11 Mayıs'a Uzatıldı


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede 17 Mart'ta başlayan ve 15 Nisan'da sona ermesi planlanan sokağa çıkma yasağını, 11 Mayıs'a kadar uzattığını açıkladı. Macron, okulların aşamalı olarak açılacağını, ancak eğlence mekanlarıyla kamuya açık alanların Mayıs ayından sonra da kapalı kalmaya devam edeceğini belirtti.

Corona virüsü krizinin başından beri 4'üncü kez halkın karşısına çıkarak ulusa seslenen Macron, virüsle mücadelede aşama kat edilse de henüz salgının etkisinin kırılmadığını belirterek, 11 Mayıs'a kadar sokağa çıkma yasağını uzattığını açıkladı. Mayıs ayından itibaren okulların aşamalı olarak açılacağını belirten Macron, üniversitelerin yaza kadar kapalı kalmaya devam edeceğini söyledi.Macron, "Sizden istediğim şeyin zorluk derecesinin farkındayım. Ama salgın hala kontrol altına alınmış değil. Evde kalmaya ve kuralları uygulamaya devam etmeliyiz. Sokağa çıkma yasağını 11 Mayıs’a kadar uzatma kararı aldık. 11 Mayıs, yeni bir aşamanın başlangıcı olacak" diye konuştu.

Sokağa geri dönüş planı

Macron'un açıkladığı plana göre, 11 Mayıs'tan sonra aşamalı olarak kreş, ilkokul, ortaokul ve liseler açılacak. Restoran, tiyatro, sinema, otel, cafe, bar gibi kamusal alan ve eğlence mekanları 11 Mayıs'tan sonra da kapalı kalmaya devam edecek.

Temmuz ortasından önce hiçbir gösteri ya da oyun sergilenemeyecek. Sokağa çıkma yasağının kuralları değişmeyecek ancak uyulması için kontroller sıkılaştırılacak. Schengen sınırları da bu süre içinde kapalı kalmaya devam edecek.

Macron, 11 Mayıs tarihinden itibaren ülkede en çok eleştirilen eksiklerden maske ve test eksiğinin sona ereceğini, herkesin maske takacağını, 'semptom taşıyan herkesin' test edileceğini de belirtti. Cumhurbaşkanı, hastaneler ve yaşlı bakımevlerinin ziyarete yeniden açılabileceğini de sözlerine ekledi.

Eve kapanmaktan en çok zarar gören yoksul ailelere çocuk yardımı, yoksul öğrencilere de harç yardımı yapılacağını duyuran Fransız lider, hükümetin söz verdiği işsizlik yardımıyla şirket yardımlarının da Nisan ayını da kapsayacak şekilde genişletileceğinin garantisini verdi.

Corona virüsü mücadelesindeki eksikler

Emmanuel Macron konuşmasında, Fransa'nın Corona virüsü salgınına "hazırlıksız yakalandığını" da açıkça itiraf ederek, mücadelede güçlü ve zayıf kalan noktaları değerlendirdi.

Macron, “Hazırlıklı değildik, ama bununla yüzleştik. Acil durumla başa çıkmak, zor kararlar almak, sürekli uyum sağlamak zorunda kaldık. Bu virüs bilinmiyordu ve bugün hala birçok gizem taşıyor. Yaşadıklarımız kusurları, eksiklikleri ortaya çıkardı. Önlükler, eldivenler, jeller tükendi, istediğimiz kadar maske dağıtamadık. Bu sorunlar tespit edildiğinden itibaren gerekli ekipmanı üretmek ve elde etmek için seferber olduk. Bu malzemelerde yaşanan küresel bir kıtlığın teslimatları önlediğini gördük. Lojistikte başarısızlıklar, hala yavaş devam eden bir teslimat, gereksiz prosedürler, zayıflıklar gördük" dedi.

Macron aynı zamanda, son haftalara gerçek başarılar elde edildiğini de belirttiği konuşmasında, "Yoğun bakımdaki yatak sayısının iki katına çıkarılması, hastaların transferi için benzeri görülmemiş işbirliği, uzaktan eğitim organizasyonu, belediyelerimizdeki dayanışma zincirleri, virüsle mücadeleye damgasını vuran başarılardı. İmkansız görünen şeyi, birkaç gün içinde yapabildik. Yenilikçi, cesaretli, sahaya olabildiğince yakın hareket ettik" ifadelerini kullandı.

"Virüs Asya ülkelerine geri dönüyor"

Dünyanın "özel ve kolektif bir şok" geçirdiğini sözlerine ekleyen Macron, "Virüs bize savunmasız olduğumuzu hatırlattı. Bunu muhtemelen unutmuştuk. Sonunda virüse üstün geleceğiz, ancak virüsle yaşamak için birkaç ayımız daha var. Bugün belirsizlikleri dikkate alarak karar vermeli ve harekete geçmeliyiz. Asya'ya bakın. Virüs yenilmiş gibi görünüyordu, ancak birçok ülkeye geri dönüyor. Sakince ve cesaretle ilerlemeliyiz" dedi.

Macron, ülkede normal hayata dönüşü nasıl sağlayacaklarını ve ekonomiyi ayağa kaldırmak için atılacak adımları 11 Mayıs'tan sonra açıklayacaklarını, ardından da uzun vadede yeni bir sistemi planlayacaklarını söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG