Erişilebilirlik

Fransa'daki bıçaklı saldırı: "Terör bağlantılı görünmüyor"


PARİS - Fransa'nın doğusundaki turistik Annecy kentinde çocuk parkında düzenlenen bıçaklı saldırıda şüphelinin saldırıyı terör maksatlı gerçekleştirdiğine ilişkin bir gösterge olmadığı belirtildi. Hükümet şüphelinin Suriyeli mülteci olduğunu açıklamıştı.

Fransa'daki bıçaklı saldırı: "Terör bağlantılı görünmüyor"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Savcılıktan soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamaya göre şüpheli cinayet girişimi suçlamasıyla karşı karşıya.

Saldırı Annecy Gölü kıyısındaki Lac du Pacquier'de teknelerin, deniz bisikletlerinin ve çok sayıda turistin olduğu bir parkta sabah 09.40 civarında gerçekleşti.

Annecy Gölü (Haute-Savoie) yakınlarındaki parkta, çocukların oyun alanına doğru koşan 31 yaşındaki Suriye uyruklu şüpheli, elindeki bıçakla 4 dakika içinde 4'ü çocuk en az 6 kişiyi yaraladı.

Fransa'da Suriyeli mülteciden bıçaklı saldırı: 4'ü çocuk 6 yaralı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Yaralanan çocuklardan 2'sinin 2 ve 3 yaşlarında iki kardeş olduğu; diğer 2 çocuğun da Hollanda vatandaşı 22 aylık bir bebekle, İngiliz vatandaşı 2 yaşında bir çocuk olduğu belirlendi.

Yardım çığlıkları üzerine 4 dakika içinde olay yerine gelen güvenlik güçleri saldırganı yakaladı. Polis yetkilileri, saldırganın küçük kurbanlarının 3 yaşın altında olduğunu, 2 çocuk ve 1 yetişkinin durumununsa "ciddi" olduğunu kaydetti.

Yetişkinlerin müdahalesine rağmen onları iterek ısrarla bebek arabasındaki çocuklara saldıran şahsın, elindeki bıçakla aynı çocuklara defalarca saldırması dikkat çekti.

Tutuklandığı sırada üzerinde bir haç ve Hıristiyan dua kitabı bulunan ve iltica başvurusunda "Suriyeli Hristiyan" olduğunu beyan eden saldırganın bir terör kaydı olmadığı, adının dünya genelinde de hiçbir polis dosyasında geçmediği, herhangi bir psikolojik rahatsızlığının da kayıt altına alınmadığı ortaya çıktı.

Macron: "Ulusumuz şokta"

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanin olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "Bu sabah Annecy'deki bir parkta alçak bir saldırı gerçekleşti. Çocuklar ve bir yetişkin yaşamla ölüm arasında. Ulusumuz şokta. Düşüncelerimiz onlarla, aileleriyle ve onları kurtarmak için seferber olan görevlilerimizde" dedi.

Eşiyle Türkiye'de tanışmış

1991 doğumlu Abdalmasih H.'nin Türkiye'de İsveçli olan eşiyle tanıştığı, 2013 yılında İsveç'e sığınmacı olarak geldiği ve burada İsveçli kadın ile evlendiği belirlendi.

Bu evlilikten 3 yaşında bir kız çocuğu olan saldırganın, 8 ay önce eşinden ayrıldığı da edinilen bilgiler arasında.

İsveç oturum izni bulunan Abdelmasih H.'nin, 2022 yılında Fransa'ya gelerek Fransız makamlarından sığınma talebinde bulunduğu da ortaya çıktı.

Bir polis kaynağı, Fransız topraklarına yasal olarak giren saldırganın Kasım ayında sığınma başvurusunda bulunduğunu, ancak İsveç'te siyasi mülteci statüsü aldığından bu talebinin reddedildiğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG