Erişilebilirlik

Fransa'da Tarihi Yolsuzluk Davası


Fransa'da Tarihi Yolsuzluk Davası
Fransa'da Tarihi Yolsuzluk Davası

Fransa’da ilk kez bir Cumhurbaşkanı, yolsuzluk suçlamasıyla yargılanıyor. Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac aleyhindeki "sahte memurlar" soruşturması Paris Adliyesi'nde başladı. İlerleyen yaşı nedeniyle hafıza kaybına uğradığı rapor edilen eski Cumhurbaşkanı duruşmaya katılmadı.

Fransız politikasının renkli simalarından eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac hakkında Paris Belediye Başkanlığı döneminde ‘partisine mensup 23 kişiye çalışmadan maaş ödediği’ iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Pazartesi günü Paris Adliyesi’nde görüldü.

Chirac'la birlikte 10 kişi yargılanacak

Beşinci Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Cumhurbaşkanı’nın yargılanmaya başladığı davada Chirac’ın avukatları mahkemeye müvekkillerinin son bir kaç aydır ciddi sağlık problemi yaşadığını içeren bir doktor raporu sundu. Raporda, Kasım ayında 79 yaşına girecek Chirac'ın soruları yanıtlayacak hafıza kapasitesine sahip olmadığı belirtiliyor. Sanık avukatları arasında yer alan Chirac’ın damadı Frederic Salat-Baroux, son bir kaç aydır Chirac’ın rahatsızlığının arttığına dikkat çekerek, “Sayın Chirac herşeye rağmen mahkeme önünde yargılanıp isminin temize çıkmasını arzu ediyor,” dedi.

Davanın Pazartesi günü yapılan ilk duruşmasına beklendiği gibi Chirac katılmadı. Duruşma sağlık raporunun sunulmasıyla başladı. Chirac'ın avukatları müvekkillerinin duruşmaya gelmeden davanın sürmesi talebinde bulundular. Chirac ile beraber yargılanan ve çalışmadan Paris Belediyesi'den maaş aldıkları öne sürülen 10 sanık da, davanın düşmesini istedi. Sanık avukatları yargılamanın Ceza Yasası'nı aşan bir sürede gerçekleştiğini, ayrıca davanın asıl tanığının hafıza kaybının kabul edilmesi durumunda davanın tümüyle düşmesi gerektiğini savundular.

Chirac gıyaben yargılanacak

Bu arada Yolsuzluğa Karşı Mücadele Derneği ile muhalefet partileri, zaten gecikerek yaralanan adaletin yeniden tesis edilmesi gerektiğini belirterek, rapora itiraz ettiler.

Tarafları dinledikten sonra duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, Chirac’ın avukatları tarafından sunulan sağlık raporunu kabul ettiklerini duyurdu. Buna göre, eski Cumhurbaşkanı mahkemeye gelmeden avukatları aracılığıyla yargılanmaya devam edecek.

İddiaların mahkeme tarafından kanıtlanması durumunda Chirac, 10 yıla kadar hapis, 150 bin Euro da para cezasına çarptırılabilecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG