Erişilebilirlik

Fransa'da Terörle Mücadele Sertleşiyor


Fransa, bugün açıklanması beklenen bir yasa tasarısına göre Ortadoğu‘dan dönecek militanların saldırılarını önlemek için radikal İslamcı gruplarla bağlantılı kişilerin ülkeden ayrılmalarını yasaklamaya hazırlanıyor.

Fransa, bu yıl Irak ve Suriye’ye İslamcı militanlara katılmaya giden Fransız vatandaşlarının sayısında büyük artış olduğunu belirledi.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 800 gencin katıldığı bir olaya karşı önlem almak zorundayız” dedi.

Bakan, bu kişilerden 600 Fransız vatandaşının ya halen Suriye’de bulunduğunu ya da gitmeyi planladığını söyledi.

Mayıs ayında Brüksel’de Yahudi Müzesi’nde dört kişiyi vurarak öldürme suçundan tutuklanan Fransız vatandaşı Mehdi Nemmouche’un, geçen yıl zamanının çoğunu Suriye’de İslamcı isyancılarla birlikte çarpışarak geçirdiği sanılıyor.

İçişleri Bakanı Cazeneuve, halen yaklaşık 100 kişinin Suriye‘den Fransa’ya dönmek üzere olduğunu da belirtti.

Suriye’deki iç savaş dördüncü yılına girerken Avrupa hükümetleri son 18 aydır terörle mücadele yasalarını güçlendiriyor. Haziran’da dokuz ülke daha fazla istihbarat paylaşımı ve Avrupalılar’ın Suriye’ye gitmelerini durdurmak için radikal web sitelerini bloke etme kararı aldı.

Fransa, Kuzey Afrika’daki sömürgeci geçmişi ve Müslüman azınlığı topluma entegre etmedeki sorunları nedeniyle uzun zamandır İslamcı militanlar tarafından hedef alınan bir ülke.

Yine de Fransa, güvenlik örgütü ve Avrupa’nın en sert terörle mücadele yasalarından birine sahip olması nedeniyle saldırıları önlemede büyük başarı gösterdi. Fransız yasaları güvenlik güçlerine bir zanlıyı herhangi bir suçlamada bulunmadan 96 saat gözaltında tutma izni veriyor.

Ancak sosyal medya aracılığıyla iletişimin kolaylaşması ve Ortadoğu’da büyüyen karışıklık, yeni baskılar yarattı ve hükümet, yaşları 14’den başlayan genç Fransız vatandaşlarının Suriye’ye gitmelerini önlemediği için sert eleştirilere uğradı.

Caydırma ve Önleme

Bir İçişleri Bakanlığı kaynağı, yeni yasanın hedefinin gitmek isteyenleri bir dizi engel koyarak caydırma ve gidenleri durdurma olduğunu söyledi.

Yasa, hükümete Fransız vatandaşlarına cihatçı örgütle ilişkisi olduğundan şüphelenirse, süresiz yurtdışına seyahat yasağı getirme izni veriyor.

Ayrıca soruşturmacılar mevcut kanıt düzeyi çok düşük olsa bile kişileri tutuklayabilecek ve sorguya çekebilecek. Yasadaki “terörizmle ilişkili planlama şüphesi” adlı madde, sadece diğer potansiyel militanlarla uzak ilişkisi belirlenen bireyleri bile tutuklama olanağı sağlıyor.

İçişleri bakanlığı kaynağı, “Tek başına hareket eden teröristler sandığımız kadar yalnız değiller” dedi.

Yasa terörizmi haklı gören web sitelerinin mahkeme kararı olmadan bloke edilmesine de izin veriyor.

Bazı sivil toplum kuruluşları ve parlamenterler yasayı kaygıyla karşıladı. Bu nedenle İnternet’le ilgili madde, Avrupa Birliği yasalarıyla uyum sağlamasını sağlamak için Avrupa Komisyonu’na gönderildi.

Yasa taslağında, “Fransa cihat çağrısı yapan ya da öven mesajların topraklarında cezasız boy göstermesine izin vermeyecektir” deniyor.

Fransa’daki Müslümanlar, 5 milyon nüfusuyla Avrupa Birliği’ndeki en büyük Müslüman topluluğu. Birçoğu Fransız toplumu tarafından kenara itilmiş, şiddet olaylarıyla dolu mahallelerde ve konut sitelerinde kötü iş koşulları altında yaşıyor.

Ancak Fransa Mart 2013’te el Kaide’den esinlenen Muhammed Merah adlı silahlı bir gencin üçü Yahudi çocuk yedi kişiyi öldürmesine kadar, 1995’ten beri büyük bir silahlı saldırıyla karşılaşmadı.

1995’de Cezayir Silahlı İslamcı Grubu bir Paris metro istasyonunu bombalayarak sekiz kişiyi öldürmüş, çok sayıda kişiyi de yaralamıştı.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG