Erişilebilirlik

Fransa'dan Türkiye'ye 'Şantaj' Uyarısı


Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ardından, Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves le Drian da, Türkiye'nin Avrupa'ya şantaj yaptığını ve bu şantajın kabul edilemeyeceğini söyledi.

Mecliste hükümetin icraatine yönelik soruları yanıtlayan Fransız Bakan Le Drian, Rus destekli Suriye birliklerinin Soçi Anlaşması'nın hükümlerini ihlal ederek Türk birliklerine saldırdığını söyledi. Bölgede askeri tansiyonun yükselmeye devam ettiğini belirten Le Drian, "Biz geçtiğimiz hafta, 34 Türk askerinin yaşamını yitirdiği bu saldırıların ardından Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğumuzu ilettik. Ancak ardından Türk hükümeti, Avrupa'ya baskı yapmak amacıyla sınırları açarak göçmenleri gönderdi. Türk hükümetinin Avrupa'ya şantajı kabul edilemez. Dayanışma çift yönlü olur" dedi.

Fransa'dan Türkiye'ye 'Şantaj' Uyarısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00

Aynı yönde gelen bir başka soru üzerine Le Drian, göçmenlerin Türk yetkililer tarafından Yunanistan sınırına itildiğini, Afgan, Suriyeli, Iraklı göçmenlerin Yunanistan'ın kapısına dayandığını söyledi. Bu gelişmenin ardından Fransa'nın Yunan hükümetine de destek verdiğini belirten Le Drian, "Yunan sınırında yaşananlar bütün Schengen bölgesini ilgilendiren gelişmelerdir. Biz Türkiye ile dayanışma duygularımızı açıkladık ama dayanışma tek taraflı olamaz, çift yönlü olmalıdır. Türk yetkililerin bu konuyu manipüle etmesi kabul edilemez" diye konuştu.

Frontex mekanizması

Fransız Bakan, Türkiye'ye 2016 yılı Mart ayında imzalanan Göçmen Geri Kabul Anlaşması'nı hatırlatarak, Avrupa'nın bu anlaşmanın gereklerini yerine getirdiğini, Türkiye'den de aynı davranışı beklediklerini ifade etti. AB İçişleri Bakanları ile Dışişleri bakanlarının acil toplantıya çağırıldığını belirten Le Drian, Frontex mekanizmasını harekete geçirerek, Yunanisytan'ın sınırlarını koruması için gereken desteği temin edeceklerini bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG