Erişilebilirlik

Fransız Audrey Azoulay UNESCO Genel Direktörü Seçildi


Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü UNESCO 'nun başına 45 yaşındaki Fransa eski Kültür Bakanı Audrey Azoulay seçildi. Azoulay, görevi devralacağı mevcut Genel Direktör Irina Bokova'nın ardından bu göreve seçilen ikinci kadın oldu.

Unesco tarihinde, eşine az rastlanan çekişmeli bir yarışın ardından beşinci tur oylamada seçilen Azoulay, son ana kadar Katarlı aday Hamid El-Kawari ile yarıştı. Cuma günü 58 üyeli Unesco Yürütme Kurulu tarafından yapılan oylamada, Azoulay 30 oy alırken, rakibi El-Kawari 28 oyda kaldı.

Yürütme Kurulu'nun aldığı karar 10 Kasım'da yapılacak 195 üyeli Unesco Genel Konferansı'nda da onay gördükten sonra geçerlilik kazanacak.

Fransa eski Cumhurbaşkanı François Hollande döneminde kültür bakanlığı yapan Audrey Azoulay, İkinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra kurulan Unesco'nun ikinci kadın direktörü olma unvanını da alacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Azoulay'nin seçilmesini Twitter hesabından yayınladığı mesajla kutladı. Macron, "Fransa tüm dünyada bilim, eğitim ve kültür için mücadele vermeye devam edecek" dedi.

Başkanlık için diplomatik ve politik mücadele

İkinci Dünya Savaşı'nın hemen ardından dünya barışının inşası için kurulan Unesco derin bir politik ve diplomatik krizden geçiyor. ABD ve İsrail'in, oylama sonucunu beklemeden, bir gün önce Unesco'dan çekildiğini açıklamasıyla ortaya çıkan yeni krizin yanı sıra ABD'nin 2011'de, Unesco'nun Filistin'i "gözlemci devlet" statüsünde tanımasının ardından finansman yardımını çekme kararı nedeniyle önemli bir mali kriz yaşıyor.

Paris'in tam ortasında dev bir binaya sahip olan Unesco'da, yarısı Paris'te olmak üzere 2 bin kişi çalışıyor. Her yıl 326 milyon Euro'luk bütçesiyle misyonlarını gerçekleştiren kurumun yeni başkanının en önemli görevi ise, kuruma yeniden güven duyulmasını sağlamak ve finansal krizi aşmak olacak.

Tarihinin en sert koltuk mücadelesi

Unesco'da iki dönem üst üste Genel Direktörlük görevini yürüten Bulgaristanlı Irina Bokova'nın yerine gelecek isim için kurumda daha önce eşine rastlanmayan kıran kırana bir mücadele yaşandı. Unesco Genel direktörlüğü makamına Çin, Vietnam, Azerbaycan, Fransa, Mısır, Katar, Lübnan ve Irak'tan 8 aday gösterildi.

Arap ülkeleri Unesco'da artık kendi dönemlerinin başladığını, 1945'ten bu yana Avrupalı, Amerikalı, Asyalı ve Afrikalı pek çok yönetici seçilmesine rağmen, Arap ülkelerinden bir genel direktör seçilmediğini dile getirerek bu sefer seçimlerde iddialı yarıştı.

Katar eski Kültür Bakanı ve BM eski yöneticisi Hamid El-Kawari ve Mısırlı eski Kültür Bakanı Muşire Hattab da Bokova'nın yerine geçebilmek için son ana kadar yarıştı.

Unesco'ya güçlü finansal destek sağlayan Çin de mevcut Unesco eğitim bölümü sorumlusu Qian Tang'ı tüm gücüyle destekledi. Fransız diplomasisi ise Kültür eski Bakanı Audrey Azoulay'nin seçilebilmesi için yoğun diplomasi yürüttü.

Sonuçta 4 tur yapılan seçimlerin ardından El-Kawari ve Azoulay final tura kaldı. Son turda yapılan oylama ile Azoulay kıl payı farkla direktör seçilmeyi başardı.

Genç ve tecrübeli

Sefarad Yahudisi Faslı bir aileden gelen Audrey Azoulay'nin babası Fas kralının danışmanı annesi ise yazar. Paris Dauphine Üniverstesi, İngiltere Lancester Üniversitesi, Paris Science-Po ve Fransız elitlerinin yetiştiği Ecole National d'Administration (ENA)'u dereceyle bitiren Azoulay, kültür alanında çalışmayı seçti. Kamu kültür kurumlarında merdivenleri hızla tırmanan Azoulay, 11 Şubat 2016'da Kültür Bakanı oldu. Unesco Yürütme Kurulu'nun 58 üyesinden 30'unun oyuyla direktör seçilen Azoulay, 10 Kasım'da 195 ülkenin desteğini de alırsa, bu kurumun başına resmen 4 yıllığına geçecek.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG