Erişilebilirlik

Fransız Önerisine Rum Vetosu


Fransız Önerisine Rum Vetosu
Fransız Önerisine Rum Vetosu

Avrupa Birliği dışişleri bakanları Brüksel’de yapacakları toplantıda uluslararası örgütler tarafından alınan yaptırım kararlarına kulak tıkayan Suriye’yi masaya yatıracak. İnsani yardım koridoru başlığının da tartışılacağı bu toplantıya, yaptırım kervanına katılan ve bölgede oynadığı önemli rolle dikkat çeken Türkiye’nin de katılması gündemdeydi. Öneri Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe’den gelmişti ancak bölgede etkin olmakta zorlanan Avrupa Birliği için de yararlı olabilecek bu buluşma yine Rum-Yunan ikilisine takıldı.

Dün Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi’nde (COREPER) konu gündeme geldi. Fransa’nın toplantının Suriye’yle ilgili bölümüne Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katılması yönündeki önerisi Almanya ve İngiltere başta olmak üzere çok sayıda ülkeden destek gördü. Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın da bu öneriye sıcak baktığı biliniyordu. Ancak yapılan değerlendirmeler sonucunda Davutoğlu’nun toplantıya davet edilmesine yönelik öneri kabul görmedi.

Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama girişimi ve 2012’nin ikinci yarısında üstleneceği Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı göreviyle ilgili olarak Ankara’nın sert tepkisiyle karşı karşıya kalan Rum Yönetimi, hem bölge hem de Birlik için önem taşıyan bu toplantıya Türkiye’nin katılımını engelledi. Rum Yönetimi’ne tek destek Yunanistan’dan geldi.

Diplomatik kaynaklar, “rövanş mantığıyla” hareket eden Rum Yönetimi’nin, bu adım sonrasında 8-9 Aralık’ta yapılacak Avrupa Birliği Zirvesi’nin sonuç bildirisinin Türkiye aleyhine sertleştirilmesi konusunda elinin boş kalabileceğine vurgu yapıyor. Türkiye açısından dengeli ve pozitif yönleri öne çıkan bir içeriğe sahip olan taslak belgeyle ilgili olarak yapılan ikinci görüşmede de Rumların istediği yönde adım atılmaması bu tezi güçlendiriyor.

Yunan destekli Rum adımını değerlendiren Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, “Demek ki Suriye üzerinde Türkiye’den daha etkili olduklarını düşünüyorlar” dedi. Bağış, Avrupa Birliği’nin, alınmasında Türkiye’nin katkısının olmadığı kararlarına Ankara’dan destek beklememesi gerektiğini söyledi.

Suriye’nin yanı sıra Mısır, Yemen ve İran konularının da ele alınacağı Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısına Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi de katılacak.

XS
SM
MD
LG