Erişilebilirlik

Fransız Senato Komisyonu İnkar Yasasını Reddetti


Ermani soykırımını inkar yasasını sunan Marsilya milletvekili Valerie Boyer
Ermani soykırımını inkar yasasını sunan Marsilya milletvekili Valerie Boyer

Fransa’da Marsilya Milletvekili Valerie Boyer’in getirdiği ve Ulusal Meclis’ten geçen ‘Ermeni soykırımını inkar edenlere para ve hapis cezası’ verilmesini içeren inkar yasası’nın Senato’daki ilk raundunu yasaya karşı çıkanlar kazandı. Anayasa Komisyonu, 9’a karşı 23 oyla, ‘yasanın anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Genel Kurul’da ele alınmaması’ kararı aldı.

Senato Anayasa Komisyonu Komisyon Başkanı ve raportörü Jean Pierre Sueur başkanlığında toplandı. Toplantıda ilk sözü alan komisyon başkanı ve raportörü Sueur , yasanın pek çok nedenle anayasaya aykırı olduğunu dile getirerek, “genel kurulda görüşülmemesini” içeren önerge verdi. Önerge üzerinde söz alan Sueur, “Bu yasa anayasaya aykırıdır. Fransa Parlamentosu mahkeme değildir. Bu yasa tarihçilerin çalışmasını ve ifade özgürlüğünü de kısıtlamaktadır. Tarihi yazacak olan bizler değiliz. Bu yasanın görüşülmemesini öneriyorum. Ayrıca Türkiye dost bir ülkedir. Bu konu dostlukla çözülmelidir” dedi. Ardından toplantıya katılan 40 komisyon üyesi senatör de konu üzerindeki görüşlerini açıkladıktan sonra oylamaya geçildi.

Oylamada 23 Senatör Sueur’ün önergesini kabul ederken, 9 Senatör yasanın görüşülmesi yolunda oy kullandı. 8 Senatör ise toplantıya katıldığı halde görüş belirtmedi. Başkan Sueur, “Açıkça söyleyebilirim ki, Sosyalist Parti ve iktidardaki Halk Hareketi Birliği UMP ciddi anlamda komisyonda bölündü. Benim önergeme evet diyenlerin sayısı sosyalistler arasında daha fazlaydı” dedi. Oylamada, Yeşiller ve Radikal Demokratlar tümüyle yasanın ele alınmamasını istediler. Sosyalistler ve UMP’liler, çoğunluğu hayır demek üzere önemli anlamda bölündüler. Komünist Grup ise yasaya ilişkin görüş belirtmedi.

Senato Genel Kurulu’nda Pazartesi günkü oturum Sueur’ün “görüşülmezlik kararı içeren” raporuyla başlayacak. Ardından rapor Genel Kurul’un oylamasına sunulacak. Genel Kurul’da komisyon raporu kabul edilirse tıpkı 2011 Mayıs ayında olduğu gibi yasa anayasaya aykırı olduğu için görüşülmeyecek. Ancak yasanın geçmesi için hükümetten ve ana muhalefet Sosyalist Parti yönetiminden Senatörler üzerindeki baskılar da artarak devam ediyor.

Burcuoğlu: “Henüz sevinmek için erken ama mutluyuz”

Kararın ardından gazetecilere açıklama yapan Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu,”Fransa’da senatörlerin hukuka saygılı olduğunu bir kez daha memnuniyetle gördük. Tümüyle sevinmek için erken, Pazartesi gününü görmek lazım. Genel Kurul’un da aynı sağduyuyu göstermesini bekliyoruz. Unutmayalım ki, cumhurbaşkanı adayı Hollande ve Sarkozy’nin Senato üzerindeki baskısı sürüyor” dedi.

Gazete Savaşı

Yasanın geçmesi için geri sayım başlarken, Fransız medyasında da tam bir lobi savaşı sürüyor. Hafta sonu Le Monde’a bir makale yazan Anayasa uzmanı Adalet eski Bakanı Robert Badinter yasanın anayasaya aykırılığını bütün detaylarıyla anlattı. Ardından önceki gün Liberation gazetesinde de İstanbul asıllı Senatör Esther Benbassa’nın ‘soykırımın tanınmasından yana olduğu ancak seçim kaygılarıyla getirilen bu yasanın sorunun çözümüne hizmet etmeyeceğine inandıklarını, bu nedenle de yasaya karşı oy kullanacaklarını” dile getirdi.

Mason Localı ilan

Liberation’un dünkü sayısında da “Ermeni Soykırımı kurbanlarına saygı” başlığıyla verilen ilanda ise Charles Aznavour, Tehcir Mağdurlarının Çocukları Derneği Başkanı (Yahudi soykırımı mağdurları) Serge Klarsfeld, sanatçılar Helene Segara, eski bakan Patrick Deveciyan, inkar yasasını getiren Valerie Boyer, aynı yöndeki yasayı Senato gündemine veren sosyalist senatörler Philippe Kaltenbach, Luc Carvounas imza attı. Bildirideki en dikkat çeken imza ise Büyük Doğu Mason Locası’nın uzun yıllar başkanlığını yapan eski Başkanı, Uluslararası Laiklik İzleme Grubu Başkanı Jean Michel Quillardet ve Fransız Büyük Doğu Mason Locası’nın başkanı Pierre Lambicchi’nin de imzası oldu.

XS
SM
MD
LG