Erişilebilirlik

Fransızlar Emeklilik Yaşının 62'ye Çıkmasını İstemiyor


Fransızlar Emeklilik Yaşının 62'ye Çıkmasını İstemiyor
Fransızlar Emeklilik Yaşının 62'ye Çıkmasını İstemiyor

Fransa’da hükümetin emeklilik yaşını yükselterek emeklilik sistemine katkıda bulunma planlarına yönelik halk protestoları sürüyor.

Bugün onbinlerce kişi Paris sokaklarında yürüdü. Toulouse ve diğer bazı büyük kentlerde de binlerce kişi protesto gösterilerine katıldı. Sendika yetkilileri ülke çapındaki 200’ü aşkın protesto gösterisinde toplam bir milyondan fazla kişiyi sokaklara çıkarmayı hedeflediklerini açıklamıştı. Ancak Fransız polisi gösterici sayısının bu tahminden az olduğunu belirtti.

Sendikalar ve hükümet emeklilik reformu konusunda anlaşamıyor. Sendikalar, hükümetin emeklilik yaşını 60’tan 62’ye çıkarma planına karşı çıkıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozi ise 2018’e kadar emeklilik yaşının 62’ye çıkarılmasının emeklilik sisteminin geleceği için şart olduğunu savunuyor. Fransa’da parlamentonun alt kanadı planı geçen ay onayladı, ilerleyen günlerde tasarının parlamentonun üst kanadında tartışılması bekleniyor.

Şu anda Fransızlar Avrupa’nın en erken emekli olan uluslarından. Fransızlar, sosyalist Cumhurbaşkanı Francois Mitterand’ın liderliği sırasında, 1983’te 60 yaşında emekli olma hakkını elde etmişlerdi.

XS
SM
MD
LG