Erişilebilirlik

Fukuşima’da Durum Ciddiyetini Koruyor


Fukuşima’da Durum Ciddiyetini Koruyor
Fukuşima’da Durum Ciddiyetini Koruyor

BM Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, Fukuşima reaktöründe durumun ciddiyetini koruduğunu, ancak son 24 saat içinde risk açısından ciddi anlamda bir kötüye gidiş olmadığını açıkladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi yetkilisi Graham Andrew Viyana’da bir basın toplantısında yaptığı açıklamada santrale 30 kilometre uzaklıktaki yerlerde radyasyon seviyesinin ‘önemli ölçüde’ arttığını kaydetti.

Andrew, Tokyo’daki radyasyon seviyesinin ise insan sağlığına zarar verecek boyutta olmadığını açıkladı.

Yetkili, bununla birlikte durumun kötüleşme riski bulunduğunu da hatırlattı.

Perşembe günü Japon askerleri ve polisi depremde tahrip olan nükleer santrale helikopterlerle su taşıdı. Suyla santraldeki aşırı ısınan reaktörlerin soğutulmasına ve radyasyon sızıntısının önlenmesine çalışılıyor.

Ancak televizyonlardan yayınlanan görüntüler taşınan suyun boşaltıldığında hedefine ulaşmadığını gösterdi. Dört denemeden sonra bu işlemden vazgeçildi.

Tokyo’nun yaklaşık 240 kilometre uzağında, radyasyon seviyesinin normalin üzerinde olması ekiplerin tesis içinde çalışmasını neredeyse imkansız hale getirdi. Fabrika teknisyenleri tesislerde ancak, sırayla ve birkaç dakika süreyle kalabiliyor. Son radyasyon taramaları, helikopterlerle su taşıma işleminin yeterli olmadığını ortaya koydu.

Amerika ve diğer ülkeler vatandaşlarını nükleer fabrikanın bulunduğu alanın en az 80 kilometre uzağına gitmeleri konusunda uyardı. Japon hükümeti ise tahliye alanını hala 80 kilometrenin çok altında tutuyor. Birçok ülke de Tokyo’daki elçilik görevlilerini geri çekiyor.

Amerika Başkanı Barack Obama Japon Başbakanı Naoto Kan’ı telefonla aradı ve Japon halkının felaket sonrasında gösterdiği cesareti övdü, her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını tekrarladı.

Washington’daki yetkililer, Fukuşima tesisinde 4 numaralı reaktördeki su tankının tamamen boşaldığını düşünüyor.

Suyun bitmesiyle yüzeye çıkan yakıt çubukları eriyebilir veya dış cephelerini yakabilir. Bu da havaya çok miktarda radyasyon salınmasına neden olabilir.

Japon yetkililer, Amerika Nükleer Enerji Komisyonu Başkanı Gregory Jaczko’nun uyarısını doğrulamadılar, ancak üç numaralı reaktördeki su seviyesinin tehlikeli biçimde çok düşük seviyeye indiğini söylediler.

Foto Galeri

>

XS
SM
MD
LG