Erişilebilirlik

‘Füze Denemesi Dünyayı Savaşa Daha Çok Yaklaştırdı’


ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Kuzey Kore’nin son füze denemesinin “dünyayı savaşa daha çok yaklaştırdığı” uyarısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi’nin olağanüstü toplantısında konuşan Haley, “Kuzey Kore’yle hiçbir zaman savaş istemedim ve bugün hala istemiyoruz” dedi, ancak eğer savaş olacaksa bunun nedeninin Kuzey’in füze denemesi gibi devam eden saldırgan eylemleri olacağını söyledi.

Haley, “Savaş çıkarsa şüpheniz olmasın Kuzey Kore rejimi tümüyle yok edilecek” dedi.

BM üyelerine Pyongyang’la bağlarını koparmaları çağrısı yapan Haley, “Tüm ülkeler Kuzey Kore’yle diplomatik ilişkilerini kesmeli ve askeri, bilimsel, teknik ya da ticari işbirliğini sınırlandırmalı” dedi.

Haley, Başkan Donald Trump’ın telefonla görüştüğü Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’e, Pekin’in Kuzey Kore’ye tüm petrol ihracatını kesmesinin zamanının geldiğini söylediğini aktardı. Haley, “2003’te Çin Kuzey Kore’ye petrol akışını durdurmuştu, kısa süre sonra Kuzey Kore müzakere masasına geldi” dedi.

Kuzey Kore’nin son füze denemesine Kongre’den de tepkiler geldi. T

emsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nın kıdemli Demokrat üyesi Adam Schiff, Kuzey Kore’nin yakında Amerikan kıyılarına nükleer silah fırlatabilecek kapasiteye ulaşacağına dikkat çekerek, yönetimin elinde ne diplomatik strateji varsa bunu kullanmasının “zamanının çoktan geldiğini” belirtti.

Schiff, “Eğer yoksa da süratle bir tane geliştirmeliler, çünkü askeri seçenekler felaketten başka birşey getirmez” dedi.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun Demokrat üyesi Eliot Engel da, Başkan Trump’ın dün yine Kuzey Kore konusunda “kırmızı çizgi” açıklaması yaptığını ama bugüne kadar bunu yapabilecek insan kaynağı ya da stratejiyi hayata geçirmede başarısız kaldığını kaydetti.

Pyongyang bu yıl üç kez kıtalararası balistik füze ve 20 kez de basiltik füze denemesi yaptı.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, bu son füzenin öncekilerden daha yükseğe çıktığını söyledi.

Kim Jong Un bizzat izledi

Kuzey Kore, lideri Kim Jong Un’u rejimin kıtalararası yeni balistik füze denemesini izlerken gösteren video yayınladı.

Hwasong-15 füzesi dün başkent Pyongyang’ın kuzeyindeki bir tesisten fırlatılmıştı. Yeni füze 4 bin 500 kilometre yüksekliğe erişti ve 1000 kilometre katederek, Kore yarımadasının doğusunda Japonya’nın ekonomik özel bölgesi içerisinde Japon Denizi’ne düştü.

Kim Jong Un denemeyi başarı olarak ilan ederek, rejimin “nihayet nükleer güç olmaya yönelik büyük tarihi hedefini hayata geçirdiğini” belirtti. Bilimadamları, Hwasong-15 füzesinin ABD ana karasını vurabilecek menzilde olduğunu ancak böyle bir füzenin çok ağır olacağı için nükleer savaş başlığı taşımayacağını kaydediyor.

Uzmanlar ayrıca, Kuzey Kore’nin, füzenin fırlatıldıktan sonra zarar görmeden dünya atmosferine geri girebilmesini sağlayacak teknolojiyi geliştirdiğine ikna olmuş değil.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG