Erişilebilirlik

6 Siyasi Parti Göç Politikası Çalışacak


CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi, parlamenter sistem hedefi yanı sıra kamu düzeni, demokrasi, din, basın alanlarında “özgürlük” vaadiyle bağımsız yargı, sosyal devlet ve itibarlı dış politika ilkelerini kamuoyuna duyurdu ve göç politikası üzerine çalışma yapılacağını açıkladı.

Türkiye’de muhalefet cephesinde 12 Şubat Ahlatlıbel Zirvesi ile ilk kez biraraya geldikten sonra olası iktidar değişikliğiyle parlamenter sisteme geçiş mutabakatı imzalayan liderler, dördüncü kez yuvarlak masada yedi saati aşkın süre boyunca çalışma yürüttü.

Liderler, AKP-MHP iktidar ortaklığına karşı birliktelik mesajını yineleyerek, ortak basın açıklamasının yanı sıra altı siyasi partinin Temel İlkeler ve Hedefler başlıklı mutabakat açıklamasına da imza attı.

Bu metinde altı siyasi parti arasındaki birliktelik, “Birbirinden farklı siyasi geleneklere sahip partiler olarak bizler, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım atarken ülkemizin daha huzurlu, daha mutlu, daha müreffeh, daha özgür ve daha demokratik olmasını sağlamak üzere iş birliği ve güç birliği yaptık. Bu birlikteliğimizi, milletimizin desteği ile hedeflerimizi gerçekleştirinceye kadar sürdüreceğiz” ifadesiyle vurgulandı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğindeki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın gerçekleştirdiği çalışma sonucunda kapsamlı değerlendirmeler kamuoyuyla paylaşıldı.

Liderler, ilk önce 6 Haziran Pazartesi günü “Seçim Güvenliği Komisyonu” tarafından halka bilgi verilmesini kararlaştırdı. Basın açıklamasında, “Altı siyasi parti olarak yol haritamızda belirlediğimiz şekilde, seçim sonuçları YSK tarafından ilan edilip kesinleşene kadar ortak çalışmaya ve işbirliğine devam edeceğiz. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, bir tek oylarının dahi zayi olmaması için gece gündüz çalışacak, seçimlerin adil, serbest, şeffaf ve güvenlik içinde gerçekleşmesi için her türlü tedbiri alacağız” denildi. Bu önlemlere ilişkin yapılan çalışmaları da Komisyon’un kamuoyuna aktarmasına karar verilmiş oldu.

Liderler, altı siyasi parti olarak 28 Şubat’ta kamuoyuna açıklanan Parlamenter Sistem Mutabakatı ardından 13 Haziran Pazartesi günü ise ekonomiyle ilgili kamu kurum ve kuruluşlara ilişkin somut öneriler mutabakatını da açıklama kararı aldı.

Dolayısıyla altı siyasi parti, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ekonomik ve Sosyal Konsey gibi mevcut yapılar ile AKP’nin kaldırdığı Devlet Planlama Teşkilatı niteliğinde Stratejik Planlama Teşkilatı’nın kurulmasına ilişkin mutabakata vardıkları önerileri halka açıklayacak.

Liderler, “Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu” tarafından Anayasa’nın yasamaya ilişkin 75. ile 91. maddeleri arasında yapılacak değişiklikler üzerinde çalıştığını ve bunun 3 Temmuz Pazar günü yapılacak yeni altılı masa toplantısına kadar sona erdirileceğini de paylaştı.

Suriyeliler ve Suriye’ye olası operasyon

Liderler, Türkiye gündeminde son hafta sıcak başlıklardan birisi olan Suriyeliler ve diğer ülkelerden gelen mültecilerle ilgili “Son dönemde bir taraftan provokatif açıklamalarla diğer taraftan yanlış uygulamalarla tırmanan göçmenler sorunu da kapsamlı şekilde ele alınmıştır. Kapsamlı bir ‘Göç Politikası’ geliştirilmesi için partilerimiz arasındaki istişarelerin derinleştirilmesi amacıyla bir komisyon kurulması hususunda mutabakata varılmıştır” açıklaması yaptı.

Böylece altı siyasi parti arasında “Göç Politikası Komisyonu” adı altında yeni bir çalışma yapılacağı ortaya çıktı.

Liderler, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında son toplantı kapsamında Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) Suriye’de yeni sınır ötesi operasyona yeşil ışık yakmasını da değerlendirdi. Ortak açıklamada, MGK’nın tavsiye kararına ilişkin “Terörle mücadele ve sınır güvenliği konusunda gerekli tedbirlerin alınması ülkemizin hakkı, iktidarın ise sorumluluğudur. Ancak milli güvenliği ilgilendiren konular olağanüstü bir sürece girildiği intibaı verilerek önümüzdeki seçim sürecini de etkileyecek şekilde iç siyasette malzeme olarak kullanılmasına karşı ortak bir tavır geliştirme konusunda da kararlıyız. İlgili devlet kurumlarının, muhalefet partilerini olası operasyonun gerekçeleri, süresi, kapsamı ve hedefleri konusunda bilgilendirmeleri şarttır” denildi.

“Gerilimlerden ve maceradan uzak” dış politika

Türkiye’nin dış politikasına ilişkin altı muhalefet lideri tarafından Erdoğan ve AKP’ye yönelik “gerilimlerden ve maceradan uzak” politika izlenmesi çağrısı yapıldığı da görüldü.

Ortak basın açıklamasında, “Ukrayna-Rusya savaşının getirdiği gerilimli konjonktürde gündeme gelen NATO’nun genişlemesi konusu da ülkemizin stratejik çıkarlarının gerektirdiği çok boyutlu dış politika perspektifinden ele alınmıştır. Türkiye’nin terörle mücadele bağlamında ortak tavır ve işbirliği konusundaki haklı talepleri sadece NATO üyeliğine başvuran İsveç ve Finlandiya için değil halihazırda üye olan bütün NATO üyeleri ve esasen bütün BM üyeleri için de geçerlidir. Bir taraftan bu konuda haklı taleplerimiz dile getirilirken diğer taraftan Doğu Akdeniz ve Ege’deki güç dengelerinin aleyhimize değişmesine sebep olacak ve Türkiye’nin çok boyutlu dış politika gerekliliklerine zarar verecek gerilimlerden ve maceracı söylem ve politikalardan uzak kalınmalıdır” değerlendirmesi yapıldı.

10 maddede temel ilkeler ve hedefler sıralandı

Liderler, ortak basın açıklamasıyla kamuoyuna “Her gün derinleşen sorunlara son verme hedef ve iradesiyle bir araya gelen liderler olarak, iktidarın gündem mühendisliklerini boşa çıkararak ülkemizi bu darboğazdan kurtaracak, milletimizi hak ettiği demokratik ve müreffeh Türkiye hedefine ulaştıracağız” sözü verdi.

Liderler, altı siyasi parti tarafından bugünden sonraki çalışmalar için “tutum belgesi” olarak “Temel İlkeler ve Hedefler” mutabakat metnini de açıkladı. Bu metnin altı siyası parti açısından millete ve parti tabanlarına ortak sözü olduğunu belirten liderler, söz konusu metinde 10 madde halinde şunları temel ilke ve hedef olarak açıkladı:

“1. Kuvvetler Ayrılığı İlkesine Dayalı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem
2. Özgürlükçü Kamu Düzeni
3. Her Tür Ayrımcılığa Son Verecek Çoğulcu, Katılımcı ve Özgürlükçü Demokrasi
4. Düşünce, İfade ve Basın Özgürlüğü
5. Din ve Vicdan Özgürlüğü (Burada ‘özgürlükçü laiklik’ anlayışı ifadesi dikkat çekti)
6. Toplumsal Barış ve Tarafsız/Bağımsız Yargı Önünde Hesap Verilirlik
7. Sosyal Devlet ve Gelir Adaleti
8. Üretim ve İstihdam Odaklı Ekonomi
9. Siyasi Etik Reformu
10. Etkin ve İtibarlı Dış Politika (Burada ‘Türkiye’nin çıkarlarını ve saygınlığını korumak’ vurgusu göze çarptı).”

Altılı Masa Toplantısından Sonra Ortak Açıklama
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:11:37 0:00
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG