Erişilebilirlik

Güney Kıbrıs’ta Seçimin İlk Turunun Galibi Hristodulidis


Güney Kıbrıs’ta ilk turu gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin galibi eski dışişleri bakanı Nikos Hristodulidis oldu.

İkinci sırayı ise AKEL’in desteklediği bağımsız aday Andreas Mavroyannis aldı.

Seçimlerin ikinci turu Hristodulidis ve Mavroyannis arasında gelecek pazar günü yapılacak.

Nikos Hristodulidis yüzde 32, Mavroyannis ise yüzde 29,6 oranında oy almayı başardı.

DİSİ Başkanı ve şimdiki Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in desteklediği aday olan Averof Neofitu ise yüzde 26,1 oranında oy alabildi.

Seçime katılım oranı yüzde 72, oy kullanmayanların oranı ise yüzde 28 oldu.

Oyların yüzde 98,3’ü geçerli sayıldı.

Türk Ajansı Kıbrıs TAK’ın haberine göre seçim sürecinde Hristodulidis ve onu destekleyen partiler Kıbrıs konusunda “onlar orada, biz burada” düşüncesiyle “retçi", "Kıbrıs’ın bölünmesi taraftarı” bir duruş sergilerken; Neofitu ve Mavroyannis ise "yeniden birleşme" yönünde söylemler üretti.

Başkanlık seçiminin bağımsız adaylarından Hristodulidis, 1 Eylül 2013'te Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in diplomatik büro müdürlüğüne atanmıştı. 14 Nisan 2014 tarihinde, bu görevine paralel olarak, 2013 yılında iktidara gelen Nikos Anastasiadis hükümetinde hükümet sözcüsü olarak görev yaptı.

Bu görevini 28 Şubat 2018 tarihine kadar yürüten Hristodulidis, 1 Mart 2018 tarihinde ise Dışişleri Bakanlığı görevine getirilmesinin ardından bu görevini, istifasını sunduğu 9 Ocak 2022 tarihine kadar sürdürdü.

Hristodulidis başkanlık seçiminde DİKO, EDEK, Dayanışma Hareketi ve DİPA tarafından destekleniyor.

Güney Kıbrıs’taki AKEL partisi tarafından desteklenen bağımsız aday Andreas Mavroyannis ise deneyimli bir diplomat olarak tanınıyor. AKEL'in 2022 yılının Haziran ayında, başkanlık için aday gösterdiği Mavroyannis, uzun yıllar boyunca Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerde, Kıbrıs Rum tarafının müzakereciliğini yürütmüştü.

2002-2008 yılları arasında Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin toplumlar arası görüşmeler esnasında Rum tarafının müzakere grubu üyesi olan Mavroyannis, 17 Ekim 2011 tarihinde ise Dimitris Hristofyas hükümetinde, Avrupa konularıyla ilgili başkanlık müsteşarlığı görevini üstlendi.

1 Mart 2013'te Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürlüğü görevini devralan ve bu görevi 31 Ağustos 2013 tarihine kadar yürüten Mavroyannis, 1 Eylül 2013'te ise Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerde Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi olarak atanmıştı.

Mavroyannis, 15 Nisan 2022 tarihinde bu görevinden istifa etti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG