Erişilebilirlik

G20 Dışişleri Bakanları Ukrayna Gündemiyle Toplandı


G20 Dışişleri Bakanları toplantısı Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de yapılıyor
G20 Dışişleri Bakanları toplantısı Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de yapılıyor

G20 Dışişleri Bakanları toplantısı Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de başladı.

Toplantıya, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang'ın da aralarında bulunduğu 40 ülkeden delegasyon katılıyor. Türkiye’yi toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor.

Toplantının açılışında Türkiye’deki depremlerde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.


Ev sahibi Hindistan’ın başbakanı Narendra Modi toplantının açılışında yaptığı konuşmada, üye ülkelere Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere küresel konularda ortak zeminde buluşma çağrısında bulundu.

Ülkeler arasında ikili görüşmelerin de yapıldığı toplantıdaki konuşmasında Modi, "Derin küresel bölünmelerin yaşandığı bir dönemde biraraya geliyoruz. Çözemeyeceğimiz sorunların çözebileceklerimizin önüne geçmesine izin vermemeliyiz” dedi. Modi toplantıda Ukrayna-Rusya savaşının yanı sıra gıda ve enerji güvenliği gibi konularla ekonomik sorunların da masaya yatırılacağını kaydetti.

G20 toplantısının ev sahibi Hindistan’ın Rusya ile iyi ilişkileri bulunuyor. Savaştan Rusya’yı sorumlu tutmaktan kaçınan Hindistan, bu ülkeden petrol satın almaya devam ediyor.

G20 Dışişleri Bakanları toplantısından birkaç gün önce yine Hindistan’da yapılan G20 Maliye Bakanları toplantısında, Rusya’nın kınanması konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle ortak bir sonuç bildirisi yayımlanamamıştı. Toplantı Hindistan’ın yayımladığı “başkanın özeti ve sonuç belgesiyle” sona ermişti.

Bu arada G20 toplantısına katılmak için Yeni Delhi’de bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ikili temaslarda da bulunuyor. Çavuşoğlu dün, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un yanı sıra Kanadalı, Meksikalı, Avustralyalı ve İngiliz Dışişleri Bakanlarıyla da görüştü.

Sosyal medya hesabından görüşmelerine ilişkin paylaşımlarda bulunan Çavuşoğlu, Lavrov’la yaptığı görüşmeye ilişkin “Deprem yardımları için tekrar teşekkür ettik. Bölgemizdeki son gelişmeleri ele aldık” diye yazdı.

Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Blinken dün yaptığı açıklamada, toplantı çerçevesinde Rusya ve Çin Dışişleri Bakanlarıyla görüşmeyi planlamadığını söylemişti. Son dönemde Washington ile Pekin arasındaki ilişkilerde Amerika semalarında bir Çin casus balonunun tespit edilmesi ve düşürülmesi nedeniyle gerginlik yaşanıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG