Erişilebilirlik

G20 Maliye Bakanlarından ABD'ye 'Krizi Çözün' Çağrısı


IMF Dünya Bankası yarıyıl toplantıları için Washington’da bulunan dünyanın önde gelen ekonomilerinin maliye bakanları, Amerika’dan bir an önce bütçe ve borçlanma tavanı konusundaki anlaşmazlığı çözmesini istedi

Washington’da bir araya gelen G20 maliye bakanları, Amerika’nın dünyanın en büyük ekonomisi olduğuna dikkati çekerek, kısa vadeli mali belirsizlikleri çözmek için acil eylem çağrısında bulundu.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Başkan Barack Obama ve Kongre’deki Cumhuriyetçi Partililer arasındaki anlaşmazlığın, diğer ülkeleri de etkilediğini, Moskova’nın krizin bir an önce çözülmesini umduğunu söyledi.

Başkan Obama bugün de Beyaz Saray’da Cumhuriyetçi Kongre liderleriyle bir araya geldi. Taraflar, 11 gündür kapalı tutulan Amerikan hükümetini yeniden açma ve borçlanma tavanını yükseltme konularında pazarlık yapıyor. Temsilciler Meclisi’nin hükümete bütçe yetkisi vermemesinden dolayı, devlet çalışanlarının üçte biri, neredeyse iki haftadır ücretsiz izne gönderilmiş durumda. Ayrıca haftaya Amerika’nın 16,7 trilyon dolarlık borçlanma limitinin arttırılması gerekiyor. Kongre’nin bunu yükseltmemesi durumunda, Amerikan hükümeti nakit açığına düşerek ödemelerini yapamayacak.

Taraflar değişik öneriler getirmelerine rağmen iki soruna da çözüm bulabilmiş durumda değil.

Cumhuriyetçiler, borçlanma limitini yalnızca 22 Kasım’a kadar arttırarak, pazarlık kozunu uzatmayı planlıyor. Cumhuriyetçi üyeler, Obama yönetimiyle devlet harcamalarını da masaya yatırmak istiyor. Taraflar, yaptıkları görüşmeleri “yapıcı” diye niteliyor.

Bu arada federal hükümetin kapatılmasının kamuoyu üzerindeki etkileri de gün geçtikçe daha fazla hissediliyor. Wall Street Journal gazetesi ve NBC televizyonunun düzenlediği son kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 53’ü kapanmadan Cumhuriyetçi Partililer’i, yüzde 31’i de Başkan Obama ve Demokrat Partililer’i suçluyor.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG