Erişilebilirlik

G7 Zirvesi'nde ana gündem Rusya yaptırımları


G7 liderleri
G7 liderleri

Dünyanın en zengin 7 ülkesinin liderlerinin biraraya geldiği G7 ülkelerinin zirvesinden Rusya’ya yaptırımların sıkılaştırılması ve Ukrayna’ya mali desteğin arttırılması yönünde karar çıktı.

Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski de zirvenin yapıldığı Japonya’nın Hiroşima kentine gitmeye hazırlanıyor. Zelenski’nin haftasonu zirveye katılması bekleniyor.

G7 liderlerinin Pazar gününe kadar sürecek zirvede ayrıca G7 ülkeleriyle, Çin arasındaki ekonomik sorunlar ve artan tansiyon konusunu da ele almaları bekleniyor.

G7 zirvesi kapsamında yapılan açıklamada, Rusya’ya yönelik yaptırımların genişletilmesi ve Rusya’nın Ukrayna saldırılarında yardımcı olacak her tür ürünün Rusya’ya satışının da yasaklanmasına vurgu yapıldı.

Açıklamada, söz konusu yaptırımların Rusya’nın savaşına yardımcı olacak sanayi araçları ve diğer teknolojik ürünleri de içerdiğine vurgu yapıldı. Öte yandan Rusya’nın metal ve elmas ticaretinden elde ettiği gelirleri kısıtlamak için de çabaların devam edeceği ifade edildi.

Rusya’nın yaptırımların etrafından dolanarak yaptırımları zayıflattığına dair kanıtların bulunduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, bu ülkelerin ya da bölgelerin hangileri olduğu net olarak belirtilmedi ancak G7 ülkelerinin bu faaliyetleri gözlemlediğine işaret edildi ve yaptırımlara uyulması uyarısı yapıldı.

Özellikle Almanya’nın Rusya’ya komşu ülkelere son dönemde yaptığı ihracatın artması dikkat çekerken komşu ülkelerin Rusya’ya bu ürünleri göndermesine yönelik de endişeler bulunuyor.

G7 liderleri Japonya'da biraraya geldi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00


ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, Kanada ve İtalya’dan oluşan G7 ülkeleri zirve kapsamında Rusya-Ukrayna arasında devam eden çatışmaların son durumunu da değerlendirdi ve çatışmalarda herhangi bir azalma olmadığı tespitini yaptı.

Öte yandan Japonya, zirvenin özellikle Hiroşima kentinden yapılmasını tercih ederek nükleer silahlar konusuna dikkat çekmeyi amaçladığını ifade etmişti. Dolayısıyla G7 zirvesinde aynı zamanda nükleer silahların kontrolünün arttılması konusu da masadaki önemli konulardan biri olarak görünüyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG