Demokratik bir seçimle göreve gelen Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Yardımcısı Abdullah Abdullah, yarın Washington’da Başkan Obama ile bir araya gelecek. Beyaz Saray’da yapılacak olan görüşmenin ana gündem maddeleri güvenlik, ekonomik kalkınma ve Taleban’la yapılması gündemde olan uzlaşma.
Uluslararası askeri güçlerin Afganistan’dan çekilmeye başlamasıyla Afgan ordusu ve polisi ülkenin güvenliğinde daha fazla sorumluluk üstlenmeye başladı. Buarada Taleban’la yaşanan çatışmalar da azalmak yerine artıyor.
Başkan Obama’nın Afganistan’dan çekilme tarihi vermesinin üzerinden bir yıl geçti: “Amerika’nın en uzun süreli savaşına noktayı koyacağız.”
Basında çıkan haberlere göre Başkan Obama, 2015 sonunda Afganistan’da terörle mücadele eğitimi veren 9 bin 800 askerin yarısını geri çekme planını yeniden değerlendiriyor.
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Josh Earnest haberleri doğrulamadı: “Başkan, askeri yetkililer ve ulusal güvenlik danışmanlarından aldığı bilgiyi ayrıntılı bir şekilde değerlendiriyor, konu şu anda bu durumda.”
Eşref Gani’nin Washington’daki görüşmelerinde ele alınacak konulardan biri de Amerika’nın askerlerini çekmeye başladıktan sonra bazı üslerikullanmaya devam edip etmeyeceği.
Bu, Hamit Karzai’den görevi devralmasından buyana Cumhurbaşkanı Gani’nin Amerika’ya yapacağı ilk ziyaret. Karzai, Amerika ile güvenlik anlaşmasını imzalamadan görevden ayrılmıştı. Göreve gelir gelmez anlaşmayı imzalayan Cumhurbaşkanı Gani, Karzai’nin gece baskınlarını yasaklayan yasa tasarısını da iptal ederek, başta ekonomi olmak üzere seçim ve güvenlik alanlarında reform sözü verdi.
Amerikan İlerleme Merkezi uzmanı Arthi Gunasekaran, görüşmede önceliğin güvenlik ve ekonomiye verileceğini söylüyor ve iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden canlanmasını öngörüyor: “En önemli konu Cumhurbaşkanı Gani’nin yolsuzlukla mücadele ve reform için Washington’la aynı görüşte olduğunu belirtmesi. Afgan hükümetinin bu iki konunun öneminin farkında olması bizi heyecanlandırıyor.”
Cumhurbaşkanı Gani ve Yardımcısı Abdullah Abdullah’ın öncelik verdiği konuların başında ekonomik büyüme ve kalkınma yer alıyor. Bunlar, yıllardır süren savaş yüzünden parçalanmış olan ve nüfusunun yüzde yetmişi 25 yaşından genç bir ülke için son derece önemli konular.
Gunasakeran, zamanla iki ülke arasındaki ilişkinin de bu konulara odaklanacağı görüşünde: “Zamanla, güvenlik kaygıları yerini ekonomik kalkınmayla ilgili konulara bırakacak.”
Uzman, yapılacak olan reformlar sayesinde Afganistan’ın uluslararası alanda ekonomik yardım alan ülkeden, ekonomiye katkıda bulunan ülke konumuna geçebileceğini söylüyor.