Erişilebilirlik

ABD Savunma Bakanı İran'ın İddiasını Yalanladı


ABD Savunma Bakanı İran'ın İddiasını Yalanladı
ABD Savunma Bakanı İran'ın İddiasını Yalanladı

Robert Gates, İran'ın en az bir yıl daha nükleer silah üretme kapasitesine ulaşamayacağını söyledi

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, İran’ın en az bir yıl daha nükleer silah üretme kapasitesine ulaşamayacağını söyledi.

Gates, bu görüşünü İran’ın nükleer faaliyetlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Behzad Sultani’nin açıklaması sonrasında dile getirdi. Sultani, İran’ın bir ay içinde nükleer güce sahip ülkeler arasına katılacağını ve bu şekilde ülkeye yönelik tehditlerin bertaraf edileceğini iddia etmişti. Sultani, Fars Ajansı’nda yayınlanan açıklamasında Tahran rejiminin nükleer güç olmasından sonra hiçbir ülkenin İran’a saldırıyı asla düşünemeyeceğini söyledi. İranlı yetkili, nükleer faaliyetlerini ‘enerji ve yakıt üretme amacı dışında da’ kullanmayı planladıklarını vurguladı.

Batılı ülkeler, Tahran rejiminin nükleer silah geliştirmeye çalıştığını söylerken, İran bugüne kadar nükleer faaliyetlerinin sadece sivil amaçlı olduğunu iddia ediyordu.

Amerika Başkanı Barack Obama ise uluslararası toplumun bir an önce İran’a karşı yeni yaptırım kararları alınmasını sağlayacak adımlar atmasını istiyor. Bu çerçevede BM Güvenlik Konseyi’nden yeni bir karar çıkartılmaya çalışılırken, İran örgüt nezdinde yaptığı başvuruda Amerika’nın yeni nükleer stratejisinin BM sözleşmesine aykırı olduğunu ve şantaj unsuru taşıdığını iddia etti.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan yeni strateji, Amerika’nın nükleer güce sahip olmayan ülkelerin girişebileceği kimyasal ve biyolojik saldırılara karşı Washington’un nükleer güce başvurmayacağı taahhüdünü içeriyor. Ancak Nükleer silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’na taraf olmayan veya bu anlaşmanın koşullarını yerine getirmeyen ülkeleri bu taahhüdün dışında bırakıyor. K. Kore geçtiğimiz yıllarda bu anlaşmadan çekilmişti. İran ise bu anlaşmanın koşullarını yerine getirmemekle suçlanıyor.

Öte yandan Başkan Barack Obama, Washington’da 12-13 Nisan tarihleri arasında yapılan Nükleer Güvenlik Zirvesi sırasında Çin’den İran’a yaptırımlar konusunda destek aldığını söyledi. Ancak Çinli yetkililer, İran’la diyalog sürecinin devamından yana olduklarını ve yaptırımları ancak, diplomatik çözüm bulunamadığı takdirde, destekleyeceklerini açıkladılar.

XS
SM
MD
LG