Erişilebilirlik

Gazeteci Sinan Aygül’e saldıran korumalar hakkında ‘basit yaralama’ davası


Sinan Aygul
Sinan Aygul

Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül’a saldırarak yaralayan, Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin korumaları hakkında ‘basit yaralama’dan dava açıldı. Aygül isnat edilen suçlamaya tepki gösterdi.

Haziran ayında meydana gelen olayın ardından başlayan soruşturma davayla sonuçlandı. Aygül’e saldırarak yaralanmasına neden olan, Tatvan Belediye Başkanı’nın biri polis olan, iki koruması hakkında dava açıldı. Soruşturmayı yürüten savcı, azmettirici şüphesiyle Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin de ifadesini aldıktan sonra takipsizlik kararı verdi.

Tatvan 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede iki sanık Aygül’e saldırdıkları için “kasten yaralama”, araya girmeye çalışan iki kişi de müdahale ettikleri için “hakaret” ve “tehdit”le suçlanıyor. Aygül’e saldıran iki sanığa engel olmak isteyen Harun Balıkçı ve İbrahim Kayaalp de iddianamede mağdur olarak yer aldı.

Sanıklardan Yücel Baysalı, iddianamede yer alan ifadesinde, olayın Aygül’ün kendisine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a küfretmesi üzerine başladığını iddia etti. Baysalı, Belediye Başkanı Geylani’nin olay hakkında bilgisi olmadığını da öne sürdü. Diğer sanık Engin Kaplan da benzer iddialarda bulundu. Halen tutuklu bulunan iki sanık 14 Eylül’de Tatvan 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

İki sanık hakkında istenen cezalar Türk Ceza Kanunu’nda şöyle yer alıyor:

“-Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

-Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

-Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kimse 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.”

Aygül’den iddianameye tepki

İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından bir açıklama yapan Aygül, iddianamenin bekledikleri şekilde olmadığını savundu.

Suç ve kamuoyunda yarattığı infiale karşılık davanın açılma şeklinin ve istenen cezaların orantısız olduğunu ifade eden Aygül, “Soruşturma sürecine ilişkin olumlu değerlendirdiğimiz yönler olmakla beraber iddianameye yönelik bir dizi eleştirimiz var, olay birçok yönüyle eksik işlenmiş. Dava bence ‘Nitelikli Kasten Öldürme Suçuna Teşebbüs’ şeklinde açılmalı ve Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeliydi. Bu haliyle olayın küçültüldüğünü ve basite indirgendiğini, kamu vicdanına zarar veren bir yere gideceğini düşünüyorum” dedi.

Avukat takipsizliğe itiraz edecek

Aygül’ün avukatı Diyar Orak ise soruşturma süreci ve gidişatın usule kısmen uygun olduğuna dikkat çekti ancak davanın sıradan bir dava olmadığını söyledi.

Çıkacak sonucun kamu vicdanını rahatlatması gerektiğini vurgulayan Orak, “Soruşturmanın şekli ve gidişatı belki kısmen usule uygundur ancak beklentimizi karşılamıyor. Davanın yaralamadan açılması, Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek olması bizce de yetersiz, o yüzden her şeyden önce mahkemeden görevsizlik ve yetkisizlik kararı vermesini ve davayı Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermesini talep edeceğiz. Ancak bununla beraber kovuşturma aşamasında çapraz sorgu, tartışacağımız deliller ve tevsii tahkikat talebimiz olacak” diye konuştu.

Orak, Başkan Geylani hakkında verilen takipsizlik kararına da itiraz edeceklerini sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

Aygül, Haziran ayında Tatvan'da Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin korumaları tarafından darp edildi. Dakikalarca dövülen Aygül, olayın ardından hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Saldırının ardından ortaya çıkan ve sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, bir kişi Aygül’ü darp ederken, belinde silah olan ve polis olduğu öğrenilen bir kişi de müdahale etmeye çalışanları engelliyor.

Saldırının Aygül’ün olaydan iki gün önce belediyelerin taşınmaz mallarının satışına ilişkin paylaşımından sonra gelmesi dikkat çekti.

Bitlis’te bir taciz iddiasını haberleştiren ancak daha sonra haberi teyit etmeden yayınladığını söyleyerek yayından kaldıran Aygül, hakkında açılan "Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" davasında 1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Aygül bu yasadan ceza alan ilk isim olmuştu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG